Mole spożywcze – jak się ich pozbyć przed zimą?

Jesień nie oznacza końca robactwa. Jak walczyć z molami spożywczymi?
Jesień kojarzy nam się ze zmniejszoną liczbą robactwa, jednak nie wszystkie dają nam spokój. Mole spożywcze, jedne z najpopularniejszych szkodników domowych, w pomieszczeniach rozwijają się cały rok. Przygotowaliśmy porady, dzięki którym zwalczysz te szkodniki tanio i bezpiecznie przy użyciu domowych sposobów.

Mole mogą pojawić się w naszym domu o każdej porze roku. Najczęściej przynoszone są ze sklepu wraz z zakupami. Żerują w produktach przemiału zbóż: mące, kaszy, otrębach, ale można je znaleźć też w suszonych grzybach, bakaliach, ziołach, kakao i wyrobach cukierniczych. Mole to szkodniki, które nie przenoszą chorób, jednak zanieczyszczają żywność. Poprzez żerowanie wytwarzają lepką białą pajęczynkę (oprzędy). Ponadto w zanieczyszczonej żywności możemy znaleźć ich odchody, wydzieliny i jaja. Pozbycie się moli nie jest łatwe - rozmnażają się bardzo szybko, larwy wylęgają się po około 8-10 dniach w zależności od temperatury otoczenia. Im cieplej, tym szybciej. Samica może złożyć około 200 jaj u mklika mącznego do 600 w przypadku omacnicy. Larwy bez problemu przegryzają opakowania foliowe oraz kartonowe zanieczyszczając tym samym kolejne produkty.

– Chociaż największa aktywność moli spożywczych ma miejsce latem, kiedy owady są w stanie dostać się do domu przez otwarte okna i drzwi, to jesienią i zimą w pomieszczeniach również można zaobserwować motyle i larwy. Cały cykl rozwojowy moli spożywczych trwa około 3-3,5 miesięcy. W związku z tym jeśli zignorujemy pojedyncze osobniki latające w domu, to za klika miesięcy będą ich setki. Z tego powodu powinniśmy się pozbyć ich jak najszybciej i interweniować, już po zauważeniu pierwszego motyla – wskazuje Aleksandra Danielewska, ekspert Rentokil Polska specjaliści w zwalczaniu szkodników.

Pozbądź się moli domowymi sposobami
Najlepszym sposobem na pozbycie się moli jest przeprowadzenie generalnego sprzątania, które może się zbiec z jesiennymi porządkami. Jeśli zauważyłeś nawet pojedyncze motyle, koniecznie trzeba pozbyć się produktów, w pobliżu których się gromadzą. Jeśli nie zauważasz insektów, a chcesz być pewny, że się nie rozprzestrzenią, przechowuj produkty w szczelnie zamkniętych pojemnikach, najlepiej szklanych. Warto też monitorować ich obecność za pomocą pułapek.

- Na rynku dostępne są specjalne pułapki na mole zawierające feromon. Zwabiają one osobniki płci męskiej, które następnie przyklejają się do powierzchni pokrytej lepem. Dzięki pułapkom szybko dowiesz się, czy w Twoim domu są mole spożywcze i będziesz mógł od razu zareagować – dodaje Aleksandra Danielewska.

Na mole działają również zapachy. Odstrasza je lawenda, bylica, wanilia, pomarańcza, cytryna, goździki, mięta, liść laurowy i ocet. Miksturę wybranych aromatów możesz podgrzać, a następnie włożyć do szafki, z której chcesz się pozbyć insektów. Powinno to sprawić, że mole zaczną opuszczać to miejsce. Natomiast do słoików z produktami sypkimi możesz włożyć liść laurowy.

Fot. Rentokil Polska
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat