Najpopularniejsze drinki na bazie Cachaca

Przegląd najpopularniejszych drinków na bazie Cachaca.
Cachaca to aromatyczny alkohol, z którego stworzysz smaczne, owocowe drinki. Najlepiej smakuje w połączeniu z cytrusami, likierem porzeczkowym, a nawet białym winem. Zobacz, jak nietypowe połączenia pobudzą Twoje kubki smakowe.

Jak pić Cachacę?

Sposobów na spożywanie Cachaca jest wiele, dlatego każdy bez problemu znajdzie połączenie, które najlepiej wpasuje się w kubki smakowe. Dobrze smakuje solo, spożywana prosto z kieliszków lub w połączeniu z lodem. Nie oznacza to jednak, że nie można jej łączyć z innymi napojami. Wręcz przeciwnie. Cachaca stanowi doskonałą bazę wielu drinków i koktajli.

Caipirihna – najpopularniejszy drink

Caipirihna to najpopularniejszy koktajl, który zna każdy koneser. W podstawowej wersji jest przygotowany z Cachaca, soku z limonki i cukru trzcinowego. Możesz jednak go urozmaicić dodając do niego, owoce cytrusowe i wodę gazowaną.

Składniki:

40 mln alkoholu Cachaca

Sok z połowy limonki

2 łyżeczki cukru brązowego

Po 1 plasterku limonki, pomarańczy i cytryny

Lód

Woda gazowana

Wykonanie:

Owoce cytrusowe wrzuć do wysokiej szklanki, dodaj 2 łyżeczki brązowego cukru i dokładnie rozgnieć. Dorzuć kostki lodu i dodaj Cachaca. Wlej sok z limonki i uzupełnij szklankę wodą gazowaną.

Pro tip:

Przed wyciśnięciem limonki ugniataj ją z każdej strony, dzięki temu uzyskasz więcej soku.

Jeśli chcesz, aby drink był mocniejszy, zrezygnuj z dodania wody.

Brazylijskie Mojito

Tradycyjne Mohito to orzeźwiający drink na bazie białego rumu i mięty. W brazylijskim wariancie wystarczy zamienić rum na Cachacę i uzyskać całkiem nowy smak.

Składniki:

40 ml alkoholu Cachaca

200 ml gazowanej wody

1 łyżeczka brązowego cukru

1 limonka

Kilka liści mięty

Lód

Wykonanie:

Wysoką szklankę wypełnij kostkami lodu. W shakerze połącz miętę, limonkę pokrojoną na ćwiartki i cukier. Potrząsaj energicznie przez kilka sekund, a następnie dodaj Cachaca. Ponownie potrząśnij i całość przelej do szklanki. Dodaj wodę według uznania.

Brazilian Berry

Cachaca świetnie łączy się także z innymi alkoholami. Chociaż połączenie z białym winem wydaje się szokujące, to z pewnością docenisz smak tego owocowego koktajlu.

Składniki:

20 ml alkoholu Cachaca

15 ml likieru porzeczkowego

40 ml białego wina (najlepiej półwytrawnego)

Lód w kostkach

Wykonanie:

W szklance z lodem połącz ze sobą wszystkie składniki. Dodaj czerwone owoce dla dekoracji. Najlepsze będą maliny, porzeczki i truskawki. Koktajl udekoruj liściem mięty.

Pro tip: Likier porzeczkowy możesz zamienić na truskawkowy. Dzięki temu uzyskasz całkiem inne połączenie.

Materiał zewnętrzny




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat