Sposobów na spożywanie Cachaca jest wiele, dlatego każdy bez problemu znajdzie połączenie, które najlepiej wpasuje się w kubki smakowe. Dobrze smakuje solo, spożywana prosto z kieliszków lub w połączeniu z lodem. Nie oznacza to jednak, że nie można jej łączyć z innymi napojami. Wręcz przeciwnie. Cachaca stanowi doskonałą bazę wielu drinków i koktajli.
Caipirihna to najpopularniejszy koktajl, który zna każdy koneser. W podstawowej wersji jest przygotowany z Cachaca, soku z limonki i cukru trzcinowego. Możesz jednak go urozmaicić dodając do niego, owoce cytrusowe i wodę gazowaną.
Składniki:
40 mln alkoholu Cachaca
Sok z połowy limonki
2 łyżeczki cukru brązowego
Po 1 plasterku limonki, pomarańczy i cytryny
Lód
Woda gazowana
Wykonanie:
Owoce cytrusowe wrzuć do wysokiej szklanki, dodaj 2 łyżeczki brązowego cukru i dokładnie rozgnieć. Dorzuć kostki lodu i dodaj Cachaca. Wlej sok z limonki i uzupełnij szklankę wodą gazowaną.
Pro tip:
Przed wyciśnięciem limonki ugniataj ją z każdej strony, dzięki temu uzyskasz więcej soku.
Jeśli chcesz, aby drink był mocniejszy, zrezygnuj z dodania wody.
Tradycyjne Mohito to orzeźwiający drink na bazie białego rumu i mięty. W brazylijskim wariancie wystarczy zamienić rum na Cachacę i uzyskać całkiem nowy smak.
Składniki:
40 ml alkoholu Cachaca
200 ml gazowanej wody
1 łyżeczka brązowego cukru
1 limonka
Kilka liści mięty
Lód
Wykonanie:
Wysoką szklankę wypełnij kostkami lodu. W shakerze połącz miętę, limonkę pokrojoną na ćwiartki i cukier. Potrząsaj energicznie przez kilka sekund, a następnie dodaj Cachaca. Ponownie potrząśnij i całość przelej do szklanki. Dodaj wodę według uznania.
Cachaca świetnie łączy się także z innymi alkoholami. Chociaż połączenie z białym winem wydaje się szokujące, to z pewnością docenisz smak tego owocowego koktajlu.
Składniki:
20 ml alkoholu Cachaca
15 ml likieru porzeczkowego
40 ml białego wina (najlepiej półwytrawnego)
Lód w kostkach
Wykonanie:
W szklance z lodem połącz ze sobą wszystkie składniki. Dodaj czerwone owoce dla dekoracji. Najlepsze będą maliny, porzeczki i truskawki. Koktajl udekoruj liściem mięty.
Pro tip: Likier porzeczkowy możesz zamienić na truskawkowy. Dzięki temu uzyskasz całkiem inne połączenie.
Materiał zewnętrzny