Omega-3 a zdrowie mózgu: dlaczego kwasy tłuszczowe są tak ważne dla naszego umysłu?

Dlaczego kwasy tłuszczowe Omega-3 są tak ważne dla naszego umysłu?
Od prawidłowej pracy mózgu zależy funkcjonowanie całego organizmu. Dlatego warto zadbać o jego odżywienie. Jednym ze składników, którego ten organ potrzebuje do optymalnego funkcjonowania, są kwasy omega-3. Zobacz, czym one są i dlaczego są tak istotne.

Kwasy omega-3: czym są?

Zacznijmy od wyjaśnienia, co kryje się pod pojęciem omega-3[1]. Do tej grupy są zaliczane 4 substancje:

  • ALA, kwas alfa-linolenowy; stanowi prekursor pozostałych substancji należącej do tej grupy;
  • DPA, czyli kwas dokozapentaenowy;
  • EPA, czyli kwas eikozapentaenowy;
  • DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy.

Wszystkie są wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi. Liczba „3” w ich nazwie wzięła się natomiast od budowy chemicznej ich cząsteczek. Chodzi o pozycję, w której znajduje się ostatnie podwójne wiązanie w łańcuchu węglowym. W związkach z grupy omega-3 mieści się ono przy 3. atomie węgla od końca.

Co istotne, kwasy omega 3 są zaliczane do grupy NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. To dlatego, że organizm ludzki nie jest w stanie samodzielnie syntezować podwójnych wiązań w takim położeniu, przez co związków o takiej budowie trzeba mu dostarczyć z pożywieniem.

Kwasy omega-3 a mózg: jaka jest zależność?

O kwasach omega-3 najczęściej mówi się w kontekście tego, jak wspierają prawidłową pracę serca. I rzeczywiście, w badaniach klinicznych potwierdzono m.in. pozytywny wpływ EPA i DHA na układ sercowo-naczyniowy[2]. Chodzi np. o zależność między spożywaniem tych substancji w odpowiednich ilościach a ryzykiem powikłań sercowo-naczyniowych czy rozwoju choroby niedokrwiennej serca.

Jak jednak kwasy omega-3 wpływają na mózg? Dla tego organu szczególnie ważny jest DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy. Przyczynia się on do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu oraz prawidłowego widzenia. Korzystne działanie występuje w przypadku dziennego spożycia 250 mg tej substancji w połączeniu ze zdrowym trybem życia oraz zbilansowaną i zróżnicowaną dietą[3].

Potwierdzają to również badania kliniczne. W jednym z nich, przeprowadzonym na grupie ponad 2 000 pacjentów w wieku 40-50 lat wykazano, że wyższe stężenie kwasów EPA i DHA w organizmie przekłada się na mniej oznak starzenia się mózgu i lepsze możliwości poznawcze[4].

Jedz omega-3 i zadbaj o zdrowie mózgu

Już tych kilka argumentów przekonuje, że kwasy omega-3, a zwłaszcza EPA i DHA powinny mieć ważne miejsce w codziennej diecie. Gdzie można je znaleźć?

Tłuste ryby morskie

Najważniejszym źródłem kwasów EPA i DHA są tłuste ryby morskie[5]. Do tej grupy zalicza się przede wszystkim:

  • łososia;
  • tuńczyka;
  • makrelę;
  • halibuta;
  • śledzia;
  • piklinga;
  • sardynki.

Warto je spożywać co najmniej 1-2 razy w tygodniu[6]. Mogą być np. „gwiazdą” obiadu lub stać się częścią śniadania czy kolacji. Uwaga! Jeżeli sięgasz po ryby wędzone, uważaj z ich ilością, ponieważ zawierają sporo soli.

Tłuszcz ryb i ssaków morskich

Chodzi o tzw. tran – np. z wątroby dorsza, z wątroby rekina czy z wieloryba. Można go spożywać np. w postaci kapsułek czy płynu do picia.

Algi i fitoplankton morski

To dobre źródło kwasów omega-3 m.in. dla osób na dietach roślinnych, ale nie tylko. Olej z alg morskich wzbogaca np. margarynę Optima Neuro. Jest ona coraz chętniej wybierana jako alternatywa dla masła przez osoby dbające o swoje zdrowie.

Warto też pamiętać o źródłach ostatniego kwasu omega-3, czyli alfa-linolenowego. Tę substancję znajdziesz m.in. w oleju lnianym i nasionach lnu, a także w olejach sojowym, rzepakowym oraz z zarodków pszenicy, a także w orzechach włoskich[7].

Co poza omega-3 jest ważne w diecie dla mózgu?

Kwasy omega-3 to nie jedyne substancje, które warto dostarczyć mózgowi do prawidłowej pracy. Jeżeli zależy Ci na wsparciu umysłu, kieruj się też innymi zaleceniami diety MIND, stworzonej właśnie w tym celu. Ten model żywieniowy zakłada[8]:

  • co najmniej 6 porcji zielonych warzyw liściastych tygodniowo i minimum 1 porcję innych warzyw dziennie;
  • co najmniej 2 porcje owoców jagodowych tygodniowo;
  • minimum 5 porcji orzechów tygodniowo;
  • pełnoziarniste produkty zbożowe min. 3x dziennie;
  • więcej niż 3x w tygodniu warzywa strączkowe;
  • 1x tygodniowo ryby niesmażone;
  • korzystanie z oliwy jako głównego tłuszczu do przygotowywania posiłków.

Spróbuj przestrzegać tych zasad i zadbaj o zdrowie mózgu. To się opłaca!

 

[1] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/67338,tluszcze-podzial-budowa-funkcje-i-wlasciwosci

[2] https://podyplomie.pl/medycyna/27027,kwasy-tluszczowe-omega-3-w-zapobieganiu-uszkodzeniu-miesnia-sercowego-i-naczyn-wiencowych

[3] https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/3840

[4] https://www.mp.pl/neurologia/aktualnosci/308037,kwasy-omega-3-chronia-mozg-osob-w-srednim-wieku

[5] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci

[6] https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/zasady-zdrowego-zywienia/piramida-zdrowego-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej-dla-osob-doroslych-2/

[7] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/72288,kwasy-tluszczowe-omega-3-i-omega-6-zrodla-i-wlasciwosci

[8] https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/choroby-neurodegeneracyjne/dieta-zmniejszajaca-ryzyko-demencji/




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat