Michał Korkosz, znany w sieci pod wdzięcznym pseudonimem Rozkoszny, już wielokrotnie udowadniał, że jest wirtuozem kuchni i potrafi porwać za sobą tłumy smakoszy. W tym sezonie ma zamiar podbić serca kolejnych pasjonatów gotowania swoją nową książką, zatytułowaną „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują”. Dla swoich czytelniczek i czytelników przygotował niespodziankę – wraz z perfumerią M061 stworzył rozkoszne perfumy o zapachu szarlotki z palonym masłem.
„Kocham szarlotkę tak bardzo, że chciałbym nią pachnieć” – powiedziałem w jednym z moich filmów kulinarnych. Marzenia się spełniają. Zaprojektowałem perfumy, którymi namiętnie się psikam. W perfumach „Nowe Rozkoszne” poczujesz m.in. zapach jabłek, wanilii, przypraw korzennych, tonki i czerwonego pieprzu oddających aromat szarlotki na palonym maśle – mojego ulubionego przepisu z nowej książki”.
U Rozkosznego smaki, zapachy i zmysłowy odbiór jedzenia splatają się z przyjemnością doświadczania życia. Właśnie za to pokochali go czytelnicy: Korkosz nie tylko uwielbia eksperymentować w kuchni i z entuzjazmem odkrywcy poszukiwać nowych, zniewalających smaków. Jest również wielkim koneserem życia, dzięki czemu dookoła swoich przepisów buduje zmysłowe opowieści, które inspirują i wciągają do rozkosznego świata. Jego przepisy są zawsze pełne kolorów, kształtów, tekstur i… pasji. Dlatego czyta i ogląda się je tak dobrze, a fani tłumnie podglądają Korkosza na największych aplikacjach społecznościowych.
W swojej nowej książce Korkosz z wielkim zapałem i finezją redefiniuje pojęcie „polskiej kuchni” i wyprowadza ją na szerokie wody globalnych wpływów, które już od wielu lat zadomowiły się nad Wisłą. Jak sam pisze: „Przed zawirowaniami historycznymi, zniknięciem z mapy Europy na 123 lata, nasz kraj był mozaiką narodów. W efekcie silne są kulinarne wpływy wschodnie, tureckie, rosyjskie, niemieckie, francuskie, włoskie i żydowskie.” Przepisy Rozkosznego naturalnie integrują polską kuchnię ze smakami z różnych zakątków świata, tworząc mieszankę, która nie bez powodu podbiła serca zagranicznej publiczności.
To książka, która jest jak fascynująca opowieść o tym, czym jest kuchnia bez ograniczeń. Trzymając ją w rękach, nie sposób się nie zainspirować i nie wkroczyć do kuchni z poczuciem, że będzie to wielka przygoda i wielka przyjemność. Bo taka jest właśnie aura otaczająca wszystko, czym dzieli się ze światem Michał Korkosz – przyjemna i… rozkoszna!
Chcesz poczuć świdrujący kubki smakowe zapach szarlotkowych perfum? Przyjdź na jedno ze spotkań autorskich z Michałem podczas jego trasy promocyjnej po Polsce.
Książka „Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują” ukazuje się 8 listopada nakładem Wydawnictwa Buchmann.
Fot. Materiały prasowe
Informacja prasowa