Podróż w głąb Afryki z Rarität „Isanya Zambia"

Nowa propozycja w kolekcji kaw speciality od Tchibo.
1 kwietnia na polskim rynku debiutuje Rarität „Isanya Zambia", najnowsza propozycja z linii kaw speciality od Tchibo, zabierająca miłośników tego napoju w fascynującą podróż do Afryki. Owocowe nuty mandarynki, miodu i limonki przenoszą w świat dzikich krajobrazów Zambii, oddając ducha harmonii oraz spokoju charakterystycznego dla tego regionu.

Rarität „Isanya Zambia" to druga tegoroczna propozycja z limitowanej edycji kawowej Tchibo. Na polskim rynku pojawi się nieprzypadkowo przed Wielkanocą, jako propozycja polecająca się na świąteczny stół lub jako upominek. Ziarna tej kawy pochodzą z posiadłości „Isanya", usytuowanej pomiędzy jeziorem Chila a imponującą górą Sunzu, najwyższym szczytem Zambii. Ten wyjątkowy region, ceniony za atmosferę spokoju, szczęścia i harmonii, stwarza doskonałe warunki do uprawy ziaren najwyższej jakości.

– W Tchibo nieustannie poszukujemy wyjątkowych ziaren kawowych z najlepszych plantacji na świecie. Rarität „Isanya Zambia" zachwyca bogatym profilem smakowym, który łączy w sobie słodkie nuty mandarynki, aksamitnego miodu i orzeźwiającej limonki. To kompozycja, która przenosi nas wprost do serca Afryki i doskonale wpisuje się w naszą filozofię dostarczania klientom niezapomnianych doznań kawowych – mówi Mateusz Piłat, Marketing Manager w Tchibo Warszawa. – Nazwa „Isanya" w języku lokalnego plemienia Luongo oznacza „duży samolot na górze" i wiąże się z fascynującą historią tego miejsca. W 1918 roku samolot brytyjskiego pilota rozbił się na terenie dzisiejszej plantacji, gdzie uratowała go lokalna pielęgniarka. Para zakochała się w sobie, wzięła ślub i wspólnie założyła posiadłość, nadając jej tę niezwykłą nazwę.

Teraz na żyznych glebach „Isanya“ uprawiane są ziarna, które po wyselekcjonowaniu przez Tchibo trafiają wprost do najnowszego Rarität‘a.

Historia zapisana w ziarnach
Urodzajna gleba, znaczna wysokość nad poziomem morza, bliskość równika oraz sprzyjające warunki klimatyczne tworzą w Isanya jedne z najdoskonalszych warunków uprawy kawy w całej Zambii. Te naturalne czynniki kształtują jej wyrazisty, owocowy profil smakowy. Do dziś na terenie posiadłości kultywowane są tradycje uprawy kaw speciality, zapoczątkowane przez jej pierwszych właścicieli, z dbałością o każdy etap produkcji.

Puszka z zebrą ukłonem w stronę kultury Zambii
By w pełni odkryć bogactwo aromatów zaleca się przygotowanie tej kawy metodą przelewową, szczególnie przy użyciu ręcznego dripa, który najpełniej wydobywa jej unikalny charakter. Choć doskonale smakuje również parzona w ekspresach przelewowych, automatycznych czy french pressie.

Na opakowaniu Rarität „Isanya Zambia" widnieje charakterystyczny wizerunek zebry. W kulturze zambijskiej zebra uosabia wartości głęboko zakorzenione w lokalnej społeczności: spokój, szczęście i harmonię. Ciepłe, pomarańczowe tło opakowania przywołuje kolory afrykańskiego zachodu słońca, podkreślając egzotyczny charakter produktu.

Kawa z tej limitowanej edycji dostępna jest w trzech wariantach pojemności: 125 g (24,99 zł), 250 g (39,99 zł) oraz 500 g (69,99 zł). Z okazji premiery Tchibo przygotowało także elegancką puszkę kolekcjonerską (19,99 zł) oraz zestaw promocyjny łączący opakowanie 500 g kawy z puszką w specjalnej cenie 79,99 zł.

Kawowa doskonałość
Seria kaw speciality Rarität od Tchibo powstaje z myślą o prawdziwych entuzjastach kawowych doznań.

Jest ona dostępna wyłącznie w sklepach stacjonarnych i internetowym Tchibo. W ciągu roku marka wprowadza około 5 różnych wariantów – każdy pochodzący z innego zakątka świata – oferowanych przez limitowany czas, w tym specjalne edycje świąteczne na Wielkanoc i Boże Narodzenie. „Isanya Zambia", jak każda propozycja z serii Rarität, to edycja czasowa, która zagości na półkach sklepowych jedynie przez określony okres.

Fot. Tchibo
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama

 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat