Polskie jabłka – jakie wybrać?

Jak kupować polskie jabłka?
Od kilku tygodnie na każdym kroku słyszymy, żeby kupować polskie jabłka, od polskich sadowników i z polskich sadów. Jak jednak wybrać w gąszczu wielu gatunków i wielu smaków te najlepsze?

Dlaczego powinniśmy jeść polskie jabłka? Po pierwsze, bo są pyszne. A po drugie – nie jadą do nas w wątpliwych warunkach przez kilka tysięcy kilometrów. Jabłka zagraniczne najczęściej smarowane są woskiem, substancjami konserwującymi i substancjami bakteriobójczymi.

Wśród dostępnych w sklepach jabłek każdy znajdzie coś dla siebie – od słodkich i słodko – winnych do kwaskowatych i cierpkich. Odmiany jabłek różnią się między sobą nie tylko smakiem, ale również wyglądem i pochodzeniem.

Jabłka dzielimy ze względu na ich zastosowanie kulinarne na deserowe, stołowo-uniwersalne i przeznaczone do obróbki termicznej.

W pierwszej kategorii mieszczą się m.in. takie odmiany jak: Delikates, Ligol, Rubin, Jonatan czy Gala.

Delikates to polskie jabłka, które charakteryzują się zielono-żółtą skórką z czerwonym rumieńcem. Są lubiane ze względu na słodko-kwaśny smak i drobnoziarnisty miąższ. Słodkie, kruche i delikatne Ligole mają jedną wadę – nie możemy ich długo przechowywać, ale za to mają piękną żółto-czerwoną skórkę. Rubiny jemy przede wszystkim na surowo. To czeska, zimowa odmiana, która ma charakterystyczny żółtawy miąższ. Jonatat i Gala mają słodko-winny smak i idealnie nadają się do jedzenia na surowo.

Jabłka stołowe, to jabłka uniwersalne, które nadają się zarówno do jedzenia na surowo, ale też do gotowania. Są zazwyczaj bardzo aromatyczne i mają słodkawo-kwaśny smak. Bardzo lubiane w Polsce jabłka, sprowadzane ze Stanów, to Cortland. Są czerwone, a ich miąższ – biały. W smaku są słodko-winne o lekko korzennym posmaku. Co ciekawe, ta odmiana nie ciemnieje po przekrojeniu. Świetnie nadają się do produkcji soków. Idared świetnie nadaje się do ciast i przetworów ze względu na swój kwaskowaty smak.

Ostatnią kategorią jabłek są te, które przeznaczamy do obróbki termicznej. Ponieważ szybko się rozgotowują, robimy z nich musy, dżemy i sosy oraz dodajemy do ciast. Antonówka to odmiana, która ma wielu zwolenników wśród starszego pokolenia. Są przeważnie zielone, twarde i dość kwaśne, dlatego świetnie nadają się na przetwory. Reneta to stara, zimowa odmiana, która przybyła do nas z Anglii. Ma żółtą skórkę z bladym rumieńcem. Nadaje się do długiego przechowywania.

Należy jednak pamiętać, że  nie każde jabłko, które widzimy w sklepie, nadaje się do zakupu. Jeśli na jabłku występują plamy – albo podczas wzrostu otrzymało ono za mało wapnia, albo  są na nim grzyby, które produkując patulinę, stają się rakotwórcze. Oczywiście, nadpsute i gnijące jabłka dyskwalifikują zakupy.

Pomarszczona skórka to znak, że jabłko za długo leżało. Oczywiście, można je zjeść, ale lepiej nadaje się do przetworów.

Jeśli zdecydujesz się na zakup jabłek w foliowym opakowaniu, sprawdź dokładnie, jak wyglądają – czy nie mają przebarwień i oznak gnicia, ale nawet jeśli wyglądają dobrze - wybierz inne.

Jabłka to ważne i łatwo dostępne źródło wielu cennych dla naszego organizmu pierwiastków. Powinny je wybierać osoby cierpiące na problemy trawienne, biegunki i zaparcia. Pektyny, które znajdują się w jabłkach, regulują poziom dobrego cholesterolu. Dodatkowo, jabłka są niskokaloryczne, dlatego świetnie nadają się jako przekąska. Dzięki błonnikowi regulują i przyśpieszają przemianę materii. Osoby, które cierpią na choroby serca, odnajdą w jabłkach potas, który reguluje pracę układu nerwowego i krwionośnego.

Warto jeść jabłka ze skórką, ponieważ to pod nią znajduje się najwięcej dobroczynnych pierwiastków i witamin.

Mimo, że jesteśmy w światowej czołówce producentów jabłek, jemy ich stosunkowo mało. A szkoda, bo są dobrym, powszechnie dostępnym i tanim źródłem cennych minerałów. Warto kupować polskie jabłka – są pyszne, zdrowe i dobrej jakości.

Anna Otlik
(anna.otlik@dlalejdis.pl)

Fot. pixabay.com

Polecane galerie zdjęć

Polskie jabłka

(7 zdjęć w galerii)
Czerwone jabłka
2 jabłka
Czerwone jabłko
Czerwono-żółte jabłka



Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat