Poznaj włoską tradycję aperitivo

Poznaj włoską tradycję aperitivo z Aperolem.
Dolce far niente, czyli dosłownie słodkie nicnierobienie, w doskonały sposób opisuje podejście Włochów do odpoczynku.

Mieszkańcy Italii na całym świecie słyną z niespiesznego i beztroskiego stylu życia, w którym drobne codzienne przyjemności, takie jak np. pyszne jedzenie, oraz chwile celebrowane w gronie rodziny czy przyjaciół stanowić mogą przepis na szczęście. Jedną z najważniejszych tradycji, która łączy w sobie oba te aspekty niewątpliwie jest kultura aperitivo.

W zależności od regionu aperitivo przypada na porę między godziną 17:00 a 20:00. Włosi spotykają się w tym czasie z bliskimi w restauracjach, barach i kawiarniach, aby napić się orzeźwiających koktajli i przekąsić coś pysznego jeszcze przed kolacją. To czas na odprężenie się po całym dniu, luźne rozmowy i zwyczajne celebrowanie chwili, dlatego aperitivo w doskonały sposób symbolizuje południową energię, hedonistyczny styl życia oraz bogatą kulturę Włoch.

Celebrowanie prostych chwil – tradycja od pokoleń

Aperitivo jest bardzo ważną częścią życia każdego dorosłego Włocha. To dowód na to, jak ważne jest dla nich świętowanie wspólnie spędzonych chwil i docenianie prostych, codziennych momentów w gronie najbliższych. Nazwa pochodzi od łacińskiego słowa "aperire", co oznacza "otwierać". W tym kontekście chodzi o otwarcie tej najprzyjemniejszej części dnia, czyli rozpoczynającego się wieczoru, ale też o otwarcie apetytu przed właściwym posiłkiem. Aperitivo ma swoje korzenie już w czasach rzymskich – to właśnie tam narodził się zwyczaj, który później stał się tak istotną częścią kultury kulinarnej całego kraju. Dziś aperitivo jest bardzo popularne zwłaszcza w północnych Włoszech, ale niezależnie od regionu zarówno rodzimi Włosi, jak i przyjezdni chętnie celebrują w ten sposób słoneczne, popołudniowe chwile.

Stuzzichini i Aperol Spritz® – połączenie idealne

Klasyczne aperitivo składa się z koktajlu podawanego wraz z zestawem różnorodnych przekąsek. Najbardziej rozpoznawalnym i charakterystycznym koktajlem jest Aperol Spritz®. Stuzzichini mogą zawierać oliwki, sery, wędliny, marynowane warzywa oraz różne przystawki na bazie ciasta, takie jak pizza czy focaccia. Innym popularnym elementem aperitivo są kanapeczki na bazie chleba, jak choćby słynne weneckie cichéti z dodatkami. Dla Włochów, połączenie przekąsek z drinkiem jest naturalne i wręcz niezbędne, dlatego w restauracjach czy barach przekąski te są często oferowane bezpłatnie lub za niewielką dopłatą.

„Czekamy na Was w Wenecji!”

Dla turystów aperitivo może być najlepszym sposobem na poznanie włoskiej kultury i umiejętności łączenia smaków lokalnej kuchni. Okazję ku temu będą mieć laureaci konkursu organizowanego przez markę Aperol „Czekamy na Was w Wenecji!”, który trwał od 5 czerwca do 3 września. Zwycięzca wraz z 3 osobami towarzyszącymi (pełnoletnimi) w październiku uda się na wycieczkę z marką Aperol do pięknej Wenecji!




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat