Domowe przetwory z całą pewnością poprawią nam samopoczucie i odporność w trakcie chłodniejszych, krótszych dni. O czym warto pamiętać podczas przygotowywania domowych przetworów?
Przygotowanie przetworów owocowych i warzywnych jest dość czasochłonne. Jednak jest to wysiłek, który docenimy w chłodne miesiące, kiedy będziemy mogli cieszyć się smakiem w pełni naturalnych konfitur i soków. Pasteryzacja „na sucho” pozwoli nam w bezpieczny sposób zakonserwować owoce i warzywa, które zatrzymają w sobie smak lata przez bardzo długi czas.
Pasteryzacja „na sucho” – na czym polega ten proces?
Dzięki procesowi pasteryzacji uda nam się zabezpieczyć przetwory oraz uchronić warzywa i owoce przed zepsuciem. Pasteryzacja „na sucho” (zwana też metodą „pod kocyk”), polega na zagotowaniu przetworów i umieszczeniu ich w rozgrzanych słoikach. Proces ten pozwoli nam pozbyć się wszystkich drobnoustrojów, a jednocześnie zachować właściwości odżywcze i walory smakowe konfitur.
Konserwacja przetworów krok po kroku
Pierwszym etapem jest przygotowanie słoików – ważne, by były wysterylizowane. W tym celu należy je wyparzyć lub „wypiec” w piekarniku. Następnie przygotowujemy i zagotowujemy przetwory zgodnie z recepturami. W międzyczasie warto upewnić się, że słoiki ciągle są bardzo rozgrzane. Kiedy konfitury skończą się gotować, napełniamy nimi słoiki aż po brzegi i od razu szczelnie zakręcamy. Ostatnim etapem jest pościelenie na stole kocyka, ułożenie na nim gazet, a następnie ustawienie na nich przetworów – ważne, by słoje zostały na nich ułożone do góry dnem. Na słoikach ustawionych w ten sposób ponownie kładziemy gazety i drugi kocyk. Proces pasteryzacji „na sucho” trwa 20 minut.
Jakie konfitury przygotujemy „na sucho”?
Opisywana metoda pasteryzacji najlepiej sprawdzi się podczas konserwacji twardych owoców – m.in. czereśni, brzoskwiń, ananasów śliwek i gruszek. Pasteryzacja „na sucho” będzie również dobrym rozwiązaniem, jeżeli planujemy przygotować przetwory warzywne – przeciery pomidorowe, pasty paprykowe, konfiturę z czerwonej cebuli i inne. Sposobów na stworzenie pysznych i zdrowych kompozycji jest wiele. Konfitura jabłkowa z migdałami, konfitura jagodowa z anyżem, wytrawna konfitura z pomidorów, pikle z ogórków w zalewie musztardowej – te i więcej przepisów na naturalne, domowe przetwory znajdują się na Cookidoo® – platformie z przepisami na urządzenie Thermomix®. Niezależnie od tego, jakie owoce i warzywa zdecydujemy się pasteryzować, z całą pewnością okażą się one przepysznym dodatkiem do potraw, które będziemy serwować przez całą jesień i zimę.
Fot. Thermomix
Informacja prasowa