Przygotowujemy domową spiżarnię

O czym warto pamiętać, pasteryzując przetwory „na zimno”?
Czereśnie, brzoskwinie, papryka, pomidory – lipiec i sierpień to najlepszy czas, by pomyśleć o smakowitych zapasach na jesień i zimę.

Domowe przetwory z całą pewnością poprawią nam samopoczucie i odporność w trakcie chłodniejszych, krótszych dni. O czym warto pamiętać podczas przygotowywania domowych przetworów?

Przygotowanie przetworów owocowych i warzywnych jest dość czasochłonne. Jednak jest to wysiłek, który docenimy w chłodne miesiące, kiedy będziemy mogli cieszyć się smakiem  w pełni naturalnych konfitur i soków. Pasteryzacja „na sucho” pozwoli nam w bezpieczny sposób zakonserwować owoce i warzywa, które zatrzymają w sobie smak lata przez bardzo długi czas.

Pasteryzacja „na sucho” – na czym polega ten proces?
Dzięki procesowi pasteryzacji uda nam się zabezpieczyć przetwory oraz uchronić warzywa i owoce przed zepsuciem. Pasteryzacja „na sucho” (zwana też metodą „pod kocyk”), polega na zagotowaniu przetworów i umieszczeniu ich w rozgrzanych słoikach. Proces ten pozwoli nam pozbyć się wszystkich drobnoustrojów, a jednocześnie zachować właściwości odżywcze i walory smakowe konfitur.

Konserwacja przetworów krok po kroku
Pierwszym etapem jest przygotowanie słoików – ważne, by były wysterylizowane. W tym celu należy je wyparzyć lub „wypiec” w piekarniku. Następnie przygotowujemy i zagotowujemy przetwory zgodnie z recepturami. W międzyczasie warto upewnić się, że słoiki ciągle są bardzo rozgrzane. Kiedy konfitury skończą się gotować, napełniamy nimi słoiki aż po brzegi i od razu szczelnie zakręcamy. Ostatnim etapem jest pościelenie na stole kocyka, ułożenie na nim gazet, a następnie ustawienie na nich przetworów – ważne, by słoje zostały na nich ułożone do góry dnem. Na słoikach ustawionych w ten sposób ponownie kładziemy gazety i drugi kocyk. Proces pasteryzacji „na sucho” trwa 20 minut.

Jakie konfitury przygotujemy „na sucho”?
Opisywana metoda pasteryzacji najlepiej sprawdzi się podczas konserwacji twardych owoców – m.in. czereśni, brzoskwiń, ananasów śliwek i gruszek. Pasteryzacja „na sucho” będzie również dobrym rozwiązaniem, jeżeli planujemy przygotować przetwory warzywne – przeciery pomidorowe, pasty paprykowe, konfiturę z czerwonej cebuli i inne. Sposobów na stworzenie pysznych i zdrowych kompozycji jest wiele. Konfitura jabłkowa z migdałami, konfitura jagodowa z anyżem, wytrawna konfitura z pomidorów, pikle z ogórków w zalewie musztardowej – te i więcej przepisów na naturalne, domowe przetwory  znajdują się na Cookidoo®  – platformie z przepisami na urządzenie Thermomix®. Niezależnie od tego, jakie owoce i warzywa zdecydujemy się pasteryzować, z całą pewnością okażą się one przepysznym dodatkiem do potraw, które będziemy serwować przez całą jesień i zimę. 

Fot. Thermomix
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat