Rodzaje płyt kuchennych

Jaką płytę grzewczą wybrać?
Płyta kuchenna to podstawowy element wyposażenia każdej kuchni. Stąd jej wybór powinien być podyktowany względami funkcjonalnymi i energetycznymi. Stawiajmy na rozwiązania, które zapewnią nam wysoki komfort przygotowywania posiłków, przy jednoczesnej oszczędności energii. Jakie rodzaje płyt kuchennych to zapewnią? Na to pytanie odpowiada Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

Nieodłączną technologią nowoczesnych kuchni są zaawansowane płyty grzewcze. Pozwalają one na szybkie i efektywne gotowanie, będąc jednocześnie łatwe w utrzymaniu czystości. Jednak wybór odpowiedniego rodzaju płyty grzewczej może być trudny, ponieważ na rynku dostępnych jest wiele modeli z różnymi funkcjami, sposobem zasilania i wykorzystanymi technologiami. Jakie cztery technologie aktualnie liczą się na rynku płyt kuchennych?

Płyty ceramiczne
Działanie płyty ceramicznej opiera się na spiralach elektrycznych. Przekazują one ciepło do naczynia, które z kolei ogrzewa przygotowywaną potrawę. Jak wskazuje Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK, płyta ceramiczna nagrzewa się wyłącznie w wyznaczonym obszarze, w którym zostało zainstalowane źródło ciepła, co zwiększa poziom bezpieczeństwa użytkowania kuchenki:

- Jest to szczególnie istotne w sytuacji, gdy w kuchni pomagają najmłodsi. Płyty ceramiczne charakteryzują się atrakcyjnym designem, a ich zwolennicy podkreślają bezkonkurencyjną funkcjonalność i mnogość ustawień, które zdecydowanie ułatwiają gotowanie.

Płyty indukcyjne
Płyty indukcyjne są bardzo często mylone z płytami ceramicznymi. Wynika to z podobieństw wizualnych i z faktu, jak indukcja prezentuje się w przestrzeni. Pod względem działania, oba systemy różnią się od siebie znacząco.

- Działanie płyt indukcyjnych polega na wytworzeniu pola elektromagnetycznego na wyznaczonym obszarze. Oddziałuje ono na naczynie, które następnie przekazuje ciepło do wnętrza, tym samym nagrzewając podgrzewane danie – wyjaśnia ekspert DYNACOOK.

Co więcej, gotowanie na płycie indukcyjnej wiąże się z koniecznością wymiany garnków i patelni na specjalne naczynia, dedykowane dla tego rodzaju płyt. Atutem płyt indukcyjnych jest bardzo szybkie nagrzewanie się pól, co znacząco skraca czas przygotowywania potraw oraz – podobnie jak w przypadku płyt ceramicznych – nagrzewanie wyłącznie wybranych pól grzewczych.

Płyty gazowe
Tradycyjne płyty gazowe pod względem działania niczym nie różnią się od kuchenek gazowych otwartopalnikowych. Płomień oddziałuje bezpośrednio na naczynie, które nagrzewając się, podgrzewa potrawę. Technologia nie wymaga stosowania specjalnych garnków ani patelni.

- Co ciekawe, producenci płyt gazowych oferują konstrukcje bazujące na płycie emaliowanej, ze stali nierdzewnej, a także na płycie szklanej. Płomień na szkle cieszy się dużą popularnością ze względu na korzystną cenę oraz atrakcyjny wygląd. Zdaniem większości producentów, rozwiązanie to jest również łatwiejsze do utrzymania w czystości niż tradycyjna płyta gazowa. Doświadczenia użytkowników gazu na szkle dowodzą, że - podobnie jak we wszystkich konstrukcjach otwartopalnikowych - mycie kuchenki wymaga czasu i zaangażowania – mówi Stanisław Szyling.

Płyty gazowe szklane
Alternatywą dla płyty otwartopalnikowej jest technologia gazu pod szkłem. Płyty tego typu oferuje m.in. marka DYNACOOK. Gaz pod szkłem to luksusowe połączenie estetyki płyty indukcyjnej z funkcjonalnością kuchni gazowej. Wybór gazu pod szkłem nie niesie za sobą konieczności zmiany garnków czy patelni, z drugiej strony konstrukcja jest pozbawiona wszystkich wystających elementów, dzięki czemu łatwo ją utrzymać w czystości.

- Spalając gaz uzyskujemy wyższą temperaturę, co dodatkowo przekłada się na wymiar ekonomiczny użytkowania tego typu rozwiązań. Płyty są wyposażone w zaawansowaną elektronikę, która umożliwia precyzyjne zarządzanie pracą poszczególnych pól grzewczych. Dodatkowym atutem jest dostępność płyt o niestandardowej liczbie palników – w tym płyt z trzema i pięcioma palnikami. W każdej konfiguracji palniki zostały rozmieszczone w taki sposób, aby zapewniać swobodę korzystania z wszystkich pól grzewczych jednocześnie – wyjaśnia Stanisław Szyling z DYNACOOK.

Jaką płytę grzewczą wybrać?
Wybór płyty grzewczej powinien być podyktowany przede wszystkim względami użytkowymi. Gotowanie na gazie ma liczne zalety, a przygotowywane w ten sposób potrawy odznaczają się wyjątkowym smakiem i aromatem. Jednak wybór płyty z otwartym ogniem wpływa na bezpieczeństwo użytkowania kuchenki, zwłaszcza jeśli gotujemy przy wsparciu najmłodszych członków rodziny. W wyniku spalania gazu powstaje lepki osad, który pokrywa powierzchnie w kuchni. Jest trudny do usunięcia i sprzyja osadzaniu się kurzu oraz dodatkowych zanieczyszczeń na meblach.

Wybór płyt ceramicznych i indukcyjnych nie zawsze okazuje się opłacalny. W takiej sytuacji alternatywą jest gaz pod szkłem. Technologia ta zwiększa bezpieczeństwo i komfort gotowania, jednocześnie obniżając jego koszty. Dodatkowym atutem jest uniwersalny charakter tego typu rozwiązań. Płyty bardzo dobrze sprawdzają się nie tylko w domach i mieszkaniach, ale również na jachtach i kamperach.

Fot. Dynaxo
Informacja prasowa





Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat