"Roślinna kuchnia kresowa" Paweł Ochman

Nowość wydawnicza "Roślinna kuchnia kresowa" Paweł Ochman
Kuchnia ekonomiczna - wykorzystująca dzikie owoce i zioła, bazująca na tanich i łatwo dostępnych składnikach: burakach, ziemniakach, kapustach czy kaszach.

Kulinarna podróż po dawnych Kresach Wschodnich.

Czym są wołyńskie kichyłki, poleska kulaga, litewskie mandryki czy gródeckie cebulniki? Co kryje się pod takimi nazwami jak towkanica, włodzimierskie fajercarze, lwowskie bałabuchy czy kryżawki? Czym wyróżnia się wileński żydowski cymes?

Razem z Pawłem Ochmanem, autorem bloga Weganon, wybierzcie się w kulinarną podróż na Kresy Wschodnie okresu dwudziestolecia międzywojennego i poznajcie roślinne wersje potraw tygla narodowościowego II Rzeczypospolitej. Dowiedzcie się, jakie potrawy podawano na stołach w mieszczańskich kamienicach i wiejskich zagrodach na co dzień i od święta, które warzywo królowało w ówczesnych kuchniach – a które dziś odeszło w zapomnienie – oraz jak wykorzystywano dzikie owoce i zioła. Przygotujcie poleski barszcz mleczny i chłodziec z jagód, różaną zupę wileńską i żmudzki krupnik z bobem. Świąteczny stół zastawcie jarmużem z kasztanami, wileńskim kisielem żurawinowym i owsianym lub drożdżowym piernikiem lwowskim. Ziemniaki przeróbcie na kluski słuckie, buczackie zapiecki, kutyki i pyszki oraz słodkie zaleszczyckie kartoflanki z rodzynkami. Odkryjcie dawne smaki i ocalcie od zapomnienia dziedzictwo kulinarne byłych mieszkanek i mieszkańców Lwowa, Sambora, Wilna, Gródka Jagiellońskiego, Grodna, Tarnopola, Buczacza, Brześcia oraz innych dużych i małych ojczyzn!

Paweł Ochman – weganin, autor bloga Weganon, ponad 1000 oryginalnych przepisów i książek "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału" (2017), "Roślinna kuchnia regionalna" (Marginesy 2020) i "Kasze w roślinnej kuchni regionalnej" (Marginesy 2022). Odkrywca regionalnej kuchni polskiej i potraw z dzikich roślin.

PREMIERA: 12 kwietnia
Stron: 272
Oprawa miękka ze skrzydełkami
Format: 190 x 250
Cena: 79,90 zł
ISBN 978-83-67674-24-9





Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat