Stanley Tucci, uznany aktor i maniak kulinarny, przedstawia czarujący, osobisty pamiętnik swojego życia w kuchni i poza nią.
Zanim Tucci zdobył sławę dzięki rolom w "Diabeł ubiera się u Prady" czy "Igrzyskach śmierci" oraz internetowemu tutorialowi, w którym uczy, jak przyrządzić negroni, wychowywał się w amerykańskiej rodzinie o włoskich korzeniach i co wieczór siadał do rodzinnej kolacji. Magią tych posiłków podzielił się z czytelnikami w dwóch książkach kulinarnych, a teraz postanowił opowiedzieć historie, które kryją się za jego ulubionymi przepisami.
Tucci snuje opowieści o dorastaniu w miasteczku w stanie Nowy Jork, o kręceniu poświęconych jedzeniu filmów "Wielkie otwarcie" oraz "Julie i Julia", o zakochaniu przy obiedzie i o gotowaniu dla licznej rodziny. Smakowity jest każdy kąsek tej gastronomicznej podróży przez dobre i złe czasy, wspaniałe kolacje i przypalone dania.
Książka, napisana z typowym dla Tucciego cierpkim poczuciem humoru, spodoba się każdemu, kto docenia moc posiłku ugotowanego w domu.
Stanley Tucci, amerykański aktor o włoskim rodowodzie, urodził się w Nowym Jorku w 1960 roku. Wyreżyserował pięć filmów, a zagrał w ponad siedemdziesięciu, między innymi w "Diabeł ubiera się u Prady", "Terminalu" czy "Spotlight", i w wielu przedstawieniach teatralnych. W filmie "Julie i Julia" partnerował Meryl Streep, a za rolę w "Nostalgii anioła" został nominowany do Oscara. Dwukrotnie zdobył Złoty Glob i nagrodę Emmy. Jego program kulinarny "Stanley Tucci: Searching for Italy", emitowany przez telewizję CBS, także otrzymał nominację do nagrody Emmy. Rodzina Tuccich wywodzi się z Kalabrii w południowych Włoszech. Stanley ma troje dzieci z pierwszą żoną, Kate, zmarłą w 2009 roku. W 2012 roku ożenił się ponownie, z Felicity Blunt, z którą ma dwoje dzieci.
Premiera: 14 czerwca
Przekład: Małgorzata Glasenapp
Stron: 352
Oprawa miękka
Format: 135 x 210
Cena: 49,90 zł
ISBN 978-83-67674-42-3