Szukając mocnych wrażeń dla naszych kubków smakowych, zdecydowanie najlepiej udać się do Azji. Chińskie dania serwowane w restauracjach polskich, nie mają za wiele wspólnego z prawdziwą chińską kuchnią, ale z tego większość podróżników zdaje sobie sprawę. W Hong Kongu tłumy mieszkańców żywią się w malutkich restauracjach na środku ulic. Nasz sanepid miałby używanie, tam jednak malutki stolik i dwa krzesła stanowią już prawdziwą chińską knajpę.
W Hong Kongu możemy spróbować m.in. kuchni chińskiej, tajskiej, syczuańskiej, kantońskiej, indonezyjskiej. Każdy znajdzie coś dla siebie. Jednak daniem dominującym są dim sum, czyli przekąski przypominające pierożki gotowane na parze, podawane w specjalnych koszyczkach.
Mogą być one wegetariańskie, z mięsem bądź z owocami morza. Do tego jaśminowa herbata i rozkosz dla podniebienia gwarantowana!
Po drugiej stronie Chin, w wyjątkowym państwie należącym w większości do Azji, ale i odrobinkę do Europy nie jest łatwo odnaleźć się wegetarianom. Kazachstan słynie z jedzenia mięsa a wręcz tylko mięsa. Współczesna kazachska kuchnia to jednak mieszanka smaków wszystkich grup etnicznych, które mieszkają na obszarze tego ogromnego kraju. Znajdziemy tu więc zarówno ukraiński barszcz i pierożki, koreańską marchewkę na ostro, ujgurski lagman, gruzińskie chaczapuri czy japońskie sushi, a także ogromny wybór tureckich kebabów. Jednak najważniejszym daniem jest zdecydowanie beszparmak. Ta tradycyjna potrawa przyrządzana jest z baraniny lub koniny, gotowanych w jednym garnku ze specjalnym kwadratowym makaronem i podawana….z baranim łbem. Beszparmak oznacza dosłownie „pięć palców”, ponieważ powinno się go jest rękoma, nawet w restauracji.
Kazachska kuchnia nie jest więc spełnieniem marzeń Europejczyka, ale zdecydowanie ma jeden element wspólny – pieczywo, które jest ważne w diecie każdego Kazacha.
Ciekawość doświadczeń kulinarnych może więc prowadzić do problemów żołądkowych. Kto by się porwał na próbowanie tradycyjnych czy kultowych potraw z odległych regionów? My znamy takiego śmiałka - Andrew Zimmern przemierzając cały świat, kosztuje jedzenia i picia o najdziwniejszych barwach i konsystencjach. Przekonajcie się, jakie są jego wrażenia i postarajcie się podążyć jego ścieżkami!
Dziwaczne potrawy: smakowite miasta od poniedziałku do piątku o godz. 17:00
Fot. Travel Channel
Informacja prasowa