Parowar
Nie wspominając o tym, że dania przygotowywane na parze są o wiele zdrowsze, gdyż nie tracą witamin i wydobywają głębię smaku, trzeba przyznać też, że gotowanie w parowarze jest po prostu łatwe. Przede wszystkim nie ma żadnego ryzyka, że coś się przypali czy nie dogotuje. Po drugie: oszczędzamy czas – wkładając potrawę nie musimy przy niej stać i ją obracać, nakłuwać. Wystarczy włożyć i po określonym czasie wrócić „na gotowe”. Kolejną zaletą jest to, że możemy przygotować kilka dań jednocześnie, nie tracąc przy tym smaku żadnej z nich. Co dla niektórych może być zaskoczeniem, parowar służy nie tylko do przyrządzania wytrawnych dań. Można tam „uparować” również desery, a nawet ciasta.
Multicooker
Dla niektórych ta nazwa brzmi dość tajemniczo. Ale wyjaśniając w skrócie, jest to urządzenie kuchenne, w którym można przygotować dosłownie wszystko. Używa się go do pieczenia potraw, smażenia, gotowania na parze, przygotowywania zup, owocowych przetworów, a nawet jogurtów. Jedno urządzenie, a zastępuje nam kilka garnków. Do środka wystarczy wrzucić odpowiednie składniki, włączyć odpowiedni program, nastawić czas i niczym się nie martwić. W porównaniu do parowaru zaletą jest to, że po przygotowaniu posiłku pozostaje nam mniej mycia.
Robot kuchenny
To kolejne fantastyczne urządzenie, które sprawi, że praca w kuchni będzie przyjemniejsza. Robot kuchenny może mieć wiele końcówek: rozdrabniającą, do przecierania, mieszania, końcówkę-trzepaczkę. Roboty o jeszcze wyższym stopniu zaawansowania mają specjalne misy do wyrabiania ciasta, pojemnik z wymiennymi tarczami do cięcia, nóż do mieszania i kruszenia lodu, a niekiedy nawet młynek do ziół, czekolady i przypraw. Niektóre mogą także zastąpić maszynkę do mielenia mięsa, sokowirówkę czy szybkowar. To urządzenie często zastępuje kilka tych, które wcześniej były używane jako ręczne, dając nam wytchnienie i sprawiając, że po gotowaniu dalej będziemy mieć siły na resztę dnia.
Ekspres do kawy
Kolejnym sprzętem jest ten, bez którego większość z nas nie wyobraża sobie życia, a przynajmniej poranka i wbrew pozorom również on ma niejedno oblicze. Ekspres do kawy może być bowiem przelewowy, ciśnieniowy lub przelewowo-ciśnieniowy. Możemy w nim przygotować różne rodzaje kaw na różne sposoby. W ekspresach przelewowych kawa zalewana jest wrzątkiem, a w ciśnieniowych przez sitko przelewa się kawa, dzięki czemu tworzy się pianka. Wybór ekspresu do kawy zależy od tego w jakich kawach się lubujemy. Czy wolimy mocniejszą, czy może przepadamy za smakowymi i aromatycznymi.
W dzisiejszych czasach gotowanie i przygotowywanie potraw staje się samą przyjemnością i, co ważne, zabiera coraz mniej czasu, który w dzisiejszym świecie jest tak bardzo cenny. Dlatego właśnie warto przekonać się i odkryć zalety nowoczesnej technologii.
Justyna Lutecka
(justyna.lutecka@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com