Dzięki paznokciom chronione są ludzkie palce. Niezdrowa, niezbilansowana dieta przyczynia się do tego, że kondycja paznokci pozostawia wiele do życzenia, podobnie, gdy nie żałujemy sobie kawy, alkoholu i nagminnie się stresujemy.
Gdy chcemy poprawić wygląd i zdrowie paznokci, koniecznym jest pilnowanie, aby w naszym cotygodniowym menu nie brakowało produktów dostarczających krzemu, magnezu, cynku, wapnia, żelaza, witamin A, B, E. Pozytywny wpływ na paznokcie ma też suplementacja biotyny, skrzypu polnego, L-cysteiny. Nawykiem szczególnie szkodzącym paznokciom jest ich obgryzanie. Prowadzić to może do powstania stanów zapalnych, a nawet deformacji osłony naszych palców. Niekorzystnie na paznokcie działają również detergenty i inne środki chemiczne, z którymi nasze ciało ma regularnie kontakt. Warto ponadto wiedzieć, że paznokciom nie służy także częsta styczność z chlorem ani z nadmierną wilgocią. Silny mróz i nadmiar promieni UV to kolejne czynniki pogarszające wygląd i zdrowie paznokci. Nie brakuje osób, które nieodpowiednio piłują paznokcie, przez co uszkadzana jest płytka paznokcia. Osłony naszych palców nie lubią też zmywaczy z acetonem. Uszkadzać paznokcie może ponadto częste używanie żeli lub lakieru akrylowego. Dobrze mieć także świadomość, że gdy nie stronimy od środków dezynfekujących, przysposabiać one mogą paznokcie do kruchości. Będący składnikiem żeli do dezynfekcji alkohol wysusza dłonie i paznokcie. Aby temu zapobiec, warto wybierać te środki odkażające, które zawierają składniki pielęgnacyjne.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com