Żółta herbata to najrzadziej spotykany rodzaj herbaty. Produkowana jest głównie w Chinach i na Tajwanie. Charakteryzuje się przyjemnym, łagodnym i słodkim smakiem. Nazywana jest cesarską herbatą. Była kiedyś uważana za tak wyjątkową, że w pewnym okresie dziejów Państwa Chińskiego, mógł ją pić tylko sam cesarz. Nie brakuje osób, które zaliczają żółtą herbatę do herbat zielonych, uważając, że jest ona tak do zielonej herbaty podobna, że nie zasługuje na to, by nazywać ją odrębnym rodzajem.
Warto wiedzieć, że żółta herbata posiada właściwości przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Działa korzystnie na układ pokarmowy i krwionośny. Obniża poziom glukozy we krwi. Pomaga obniżać ciśnienie krwi. Poprawia pracę tętnic. Zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu. Łagodzi problemy z trawieniem. Nie podrażnia żołądka. Badania naukowe wykazały, że żółta herbata może hamować rozmnażanie się komórek rakowych. Ekstrakt z żółtej herbaty łagodzi zaparcia, zapobiega uszkodzeniom ścian żołądka. Herbata cesarska korzystnie działa też na układ nerwowy. Chroni wątrobę przed uszkodzeniami. Wykazano także, że żółta herbata zmniejsza ryzyko otyłości. Powoduje bowiem spadek liczby komórek tłuszczowych. Kolejną ważną informacją dotyczącą żółtej herbaty jest ta, że napój ten ma działanie oczyszczające. Herbata cesarska potrafi bowiem wychwytywać toksyny.
Parzenie żółtej herbaty jest bardzo podobne do naparu z herbaty zielonej lub białej. Potrzebna jest gorąca woda o temperaturze 75-85 stopni Celsjusza. Herbatę cesarską powinno się zaparzać od 3 do 5 minut. Ze względu na to, że żółta herbata zawiera teinę, która działa pobudzająco na organizm, nie zaleca się picia zbyt dużej ilości tego napoju kobietom w ciąży, matkom karmiącym ani osobom w podeszłym wieku.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com