Trójkąt roboczy w kuchni - co to oznacza?

Co oznacza trójkąt roboczy w kuchni?
Wygoda użytkowania kuchni wymaga przemyślanego ustawienia mebli oraz urządzeń AGD.

Sprawdzoną metodą na stworzenie komfortowej, funkcjonalnej przestrzeni w tym pomieszczeniu jest zastosowanie zasady trójkąta roboczego.

Trójkąt roboczy – na czym polega ten pomysł?

Trójkąt roboczy to złota zasada aranżacji kuchni. Dzięki niej zmniejszą się odległości, jakie pokonujemy podczas przygotowywania posiłków, a więc proces ten przebiegać będzie szybciej i sprawniej. Wierzchołkami wspomnianego trójkąta są najważniejsze urządzenia kuchenne: lodówka, zlewozmywak oraz kuchenka. To właśnie one są najczęściej wykorzystywane podczas gotowania, a trasy pomiędzy nimi pokonujemy wielokrotnie. Warto pamiętać nie tylko o tym, że urządzenia te powinny być ustawione na planie trójkąta. Ważne jest również to, że nic nie powinno stać na trasie pomiędzy nimi. Co więcej, przyjmuje się, że odległości pomiędzy urządzeniami powinny wynosić odpowiednio: między lodówką a zlewozmywakiem 120-210 cm, między zlewozmywakiem a kuchenką 90-210 cm, między kuchenką a lodówką 120-270 cm (więcej o funkcjonalnym urządzeniu kuchni dowiesz się z tekstu http://domifikacje.pl/better-home/jeden-cel-kuchnia-funkcjonalna-czyli-wlasciwie/).


Pierwszy bok trójkąta – między lodówką a zlewozmywakiem

Planując rozmieszczenie urządzeń i mebli kuchennych, warto zacząć od lodówki. Urządzenie to powinno znajdować się blisko wejścia do kuchni, dzięki czemu szybko i wygodnie umieścimy w nim zakupy. Warto pomyśleć również o blacie przylegającym do lodówki - będziemy mogli na nim położyć torby z zakupami, zanim je rozpakujemy. Część produktów spożywczych wymaga umycia. Niezależnie od tego, czy płuczemy je przed włożeniem do lodówki, czy też po wyjęciu z niej i przed gotowaniem, pokonywać będziemy trasę lodówka – zlewozmywak. Dlatego też tak ważna jest niezbyt duża odległość pomiędzy tymi urządzeniami.


Drugi bok trójkąta – miedzy zlewozmywakiem a kuchenką

Podczas gotowania równie często pokonujemy trasę między zlewozmywakiem a kuchenką. Powinny one znajdować się dość blisko siebie. Pomiędzy nimi warto umieścić blat roboczy, na którym obierzemy i pokroimy umyte produkty przed wrzuceniem ich do garnka. Warto przygotować przestrzeń na tyle dużą, żeby zmieściła się na niej deska do krojenia, ale także garnki zdjęte z palnika czy talerze, na które nałożymy gotową potrawę. Jednocześnie odległość pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką nie powinna przekraczać 210 cm, ponieważ przenoszenie garnków z wodą do gotowania czy garnków z makaronem do odcedzenia mogłoby stać się uciążliwe.

Trzeci bok trójkąta - między kuchenką a lodówką

Równie istotne jest zapewnienie sobie swobody ruchu na trasie pomiędzy kuchenką a lodówką. Często zdarza się, że potrzebujemy podczas gotowania sięgnąć po coś do lodówki. Dlatego warto zadbać o to, żeby dystans nie był większy niż 270 cm, a trasa nie była zastawiona meblami kuchennymi.

Blatów roboczych nigdy za wiele, czyli optymalne wykorzystanie przestrzeni

Oprócz głównego blatu roboczego, pomiędzy zlewozmywakiem a kuchenką, warto zadbać także o dodatkową przestrzeń roboczą. Blaty powinny znaleźć się – jeśli tylko jest to możliwe – także po drugiej stronie kuchenki oraz pomiędzy lodówką a zlewozmywakiem.

Trójkąt roboczy to złota zasada podczas urządzania kuchni. Dzięki niej przestrzeń będzie funkcjonalna i wygodna, a przygotowywanie posiłków przyjemne i szybkie. Więcej o wygodnej kuchni znajdziesz tutaj: http://dlalejdis.pl/artykuly/wygodna_kuchnia_czyli_jaka

Fot. domifikacje.pl
Autor zewnętrzny




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat