Truskawki to przede wszystkim wspaniałe źródło błonnika. Błonnik stabilizuje poziom cukru we krwi, sprawia, że czujemy się dłużej syci, a więc kontrolujemy swój apetyt. Owoce składają się w 80% z wody, dlatego możemy je jeść w nieograniczonych ilościach, a nawet jest to wskazane latem podczas upałów, kiedy musimy uzupełniać płyny w naszym organizmie.
Truskawki są bogate w witaminę C, zawierają jej więcej niż cytrusy. Witamina C zmniejsza stany zapalne, wzmacnia układ odpornościowy, zwiększa produkcję białych krwinek. Dzięki niej mamy zdrowe naczynia krwionośne i tkanki wokół oczu. Pomaga więc także utrzymać wzrok w dobrej kondycji. Skóra staje się miękka i elastyczna, ponieważ witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu. A jej największą zaletą jest to, że obniża poziom kortyzolu, więc jedząc truskawki mniej się stresujemy i poprawiamy swoje samopoczucie.
Truskawki zawierają flawonoidy i potas, które pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Owoce te, jako nieliczne zawierają także fizetyny o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych.
Szypułki, czyli liście truskawek także posiadają zdrowotne właściwości. Przygotowuje się z nich leczniczy napar i stosuje w przypadku biegunki, kamicy nerkowej, czy zapalenia okrężnicy. Szypułki bogate są w sole mineralne, kwasy organiczne oraz garbniki.
Truskawka powstała z poziomki, po skrzyżowaniu odmiany chilijskiej i wirginijskiej. Największymi producentami tego owocu są Chiny, Stany Zjednoczone, Turcja, Meksyk i Egipt.
Katarzyna Nowińska-Kalbarczyk
(atarzyna.nowinska-kalbarczyk@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com