Każda część świata ma swój rodzaj sera – ich smak zależy od sposobu wytwarzania, od rasy krów, od których pochodzi, i wielu innych czynników. Polski, tradycyjny twaróg pozostaje jednak wciąż na czele wybieranych przez nas rodzajów sera. Jest uniwersalny, ma wyrazisty, swojski smak. I dostarcza nam mnóstwa składników, bez których trudno wyobrazić sobie zbilansowaną dietę. Wybierajmy sprawdzone, polskie marki – a taką jest Czarnocin, z krainy mlekiem płynącej.
Twaróg to jeden z najpopularniejszych wyrobów nabiałowych. Jest nie tylko zdrowy i pełny wartości odżywczych, ale przede wszystkim doskonale smakuje. Dlatego nie może go zabraknąć w diecie – również tych z nas, którzy za zwykłym mlekiem nie przepadają.
Chudy twaróg Czarnocin może być ważnym składnikiem jadłospisu osób odchudzających się oraz aktywnych fizycznie i dbających o linię. Dzięki swojej niskiej zawartości tłuszczu przy dużej zawartości białka, stanowi cenne źródło energii i budulca mięśni. Ma niski indeks glikemiczny, co jest ważną informacją dla diabetyków.
Twarogi są najbardziej znaną i cenioną grupą produktów spod szyldu Czarnocina. Swoją wyjątkową delikatność i smak zawdzięczają specjalnie dobranym żywym kulturom bakterii, wykorzystaniu świeżego mleka odbieranego od lokalnych rolników i ręcznej produkcji. Na każdym etapie są pod ścisłą kontrolą serowarów. Cały cykl ich wytwarzania nawiązuje do metod stosowanych przez nasze babcie. Jedynie skala jest nieco większa. Bezpośrednie zaangażowanie i nadzór człowieka nad każdym etapem produkcji sprawiają, że twarogi Czarnocin smakują wybornie. Warto szukać w sklepach twarogów z charakterystyczną krateczką po chustach serowarskich.
Chudy twaróg Czarnocin można wykorzystywać w kuchni na niezliczoną ilość sposobów. Ci, którzy przywiązują wagę do lekkiej diety, z pewnością docenią chudy twaróg Czarnocin jako uzupełnienie sałatki. Albo z przyjemnością zjedzą go z kromką pełnoziarnistego pieczywa – w wersji solo albo w duecie z pokrojonymi warzywami lub owocami, z miodem, konfiturą.
Do czego?
Opakowanie: kostka ok. 300 g, kostka ok. 600 g
Cena za kilogram – ok. 16,60 zł
Fot. Milkpol
Informacja prasowa