FESTIWAL W LICZBACH
RestaurantWeek® to niezmiennie od lat największy Festiwal kulinarno-towarzyski w Polsce i jeden z największych w Europie - wyższą frekwencję zalicza jedynie niemiecki Oktoberfest i francuski Salon du Chocolat. Każda edycja wydarzenia jest średnio o 10% większa od poprzedniej! Łącznie, w ciągu 10 lat działalności, Festiwale organizowane przez Restaurant Club przyciągnęły ponad 1,5 miliona Gości! Aktualna, wiosenna edycja, odbywająca się pod hasłem #FoodNewsGoodNews, również idzie na rekord. Czy uda się przebić liczbę 155 tysięcy osób z jesiennego RestaurantWeek®? Czas na rezerwacje zaraz się kończy – dołącz do wspólnego bicia rekordu!
KIM JEST RESTAURACYJNY GOŚĆ?
Po każdej wizycie w restauracji Goście dostają szczegółową ankietę, która podsumowuje ich doświadczenie i pozwala przekazać najważniejsze informacje organizatorom Festiwalu. Wiedza o tym, kim jest festiwalowy Gość pomaga podnosić poziom i lepiej odpowiadać na potrzeby odbiorcy.
Jego typowy obraz przedstawia się następująco: kobieta, mieszkająca w większym mieście i chcąca odkryć nowe, kulinarne miejsca i smaki (73,3%). Na popisowe menu najczęściej zabiera partnera lub partnerkę (aż 77,3%), ale lubi też spotkania z przyjaciółmi (47,6%) i rodziną (28,1%). Goście Festiwalu to stali bywalcy restauracji - w ciągu miesiąca aż ponad połowa ankietowanych odwiedza je 1-2 razy, 35,6% od 3 do 5 razy, a 10% deklaruje kulinarne spotkania na mieście co najmniej 6 razy w miesiącu.
Z partnerem co niedzielę wybieramy nową restaurację i jemy w niej obiad. Odkąd 6 lat temu córka pierwszy raz zaprosiła mnie na Festiwal, nie ominęłam ani jednej edycji. - mówi pani Beata ze Szczecina, stała Gościni RestaurantWeek® - W ten sposób odkrywam wiele miejsc, do których wracamy, gdy Festiwal się kończy. W tej edycji planuję dwa wyjścia - jedno już za mną, a w weekend pójdziemy całą rodziną.
Co ciekawe: ponad 23,5% Gości korzysta z Festiwalu również poza miejscem swojego zamieszkania. Ogólnopolski charakter RestaurantWeek®, obejmujący aż 13 regionów, pozwala na kulinarne wycieczki i odkrywanie lokalnych smaków w nieodwiedzanych wcześniej miejscach. I to nie tylko w Polsce! W ubiegłym roku Festiwal zawitał również do czeskiej Pragi – była to idealna okazja na weekendowy wypad szlakiem topowych praskich restauracji.
Przede wszystkim JEDZENIE!
Festiwal RestaurantWeek® od lat zrzesza foodies i potwierdzają to wyniki z ankiet. Najważniejszym czynnikiem, który wpływa na wybór danej restauracji jest właśnie festiwalowe menu, na co wskazuje aż 88,7% Gości. By menu było atrakcyjne powinno przyciągać uwagę wyjątkowymi składnikami (25,5%) lub rzadko spotykanym daniem (8%). Goście wybierają restaurację również pod kątem rodzaju kuchni (tu króluje włoska), renomy Chefa (aż 28,9%), a prawie 25% ankietowanych ulega pokusie zdjęć prezentujących festiwalowe dania. Wielu Gości w menu szuka swoich ulubionych potraw serwowanych w zupełnie nowej wersji. Od lat największą popularnością cieszy się tatar, który w najróżniejszych postaciach został podany w tej edycji w blisko 80 restauracjach.
W ostatnich latach obserwujemy rosnący trend spożywania mocktaili bezalkoholowych. W trakcie Festiwalu dostępny do wyboru jest mocktail Martini Vibrante & Kinley Tonic Water oraz Kinley Elderflower Zero Cukru, których popularność wzrosła w ciągu ostatniego roku dwukrotnie. Potwierdza to teorię, że bezalkoholowe alternatywy będą zdobywały coraz większe uznanie na polskim rynku.
Dołącz do rekordu na Festiwalu RestaurantWeek®!
Odkryj autorskie menu od najlepszych Szefów Kuchni w okazyjnej cenie od 69,99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł, prime time +10 zł (dodatkowe rabaty czekają na https://RestaurantWeek.pl). W ramach rezerwacji każdy Gość otrzyma w prezencie do wyboru: festiwalowy cocktail Martini Fiero & Kinley Tonic Water (dla pełnoletnich), Kinley Elderflower Zero Cukru lub Martini Vibrante w wybranych miastach. Dokonując rezerwacji, do zamówienia można dodać m.in. Coca-Cola Zero Cukru czy Herbatę Festiwalu – Lipton, w wersji regularnej lub sezonowej. Dzięki Lurpak w wybranych restauracjach festiwalowe menu przygotowane jest na maśle Lurpak, a goście otrzymają w ramach poczęstunku w prezencie starter z masłem.
Wyjątkowe menu pełne kulinarnych nowości przygotują najlepsze restauracje w Polsce, m.in. białostocki Talerz Smaku, Parostacja Resto Bar w Hotelu M23, Concordia Taste w Wrocławiu, mazurska Sielanka i Piatto Italian.
Rezerwuj sensacyjne doświadczenia smakowe już teraz na stronie Festiwalu. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w restauracji podczas RestaurantWeek® trwa 90 minut.
Smakuj poranek z Breakfast Weekiem!
Wiosennej edycji RestaurantWeek® towarzyszy Festiwal śniadań na mieście - Breakfast Week. Goście będą mieli możliwość odkrywania śniadaniowych menu i kaw na napoju roślinnym Alpro w wyjątkowej festiwalowej cenie 35 zł + opłata rezerwacyjna 3,98zł. Na porannym Festiwalu spróbujesz popisowego śniadania z kawą na napoju roślinnym od Alpro. Wybrane restauracje podają kawę Lavazza - bogaty aromat i doskonały smak sprawią, że poranek będzie jeszcze przyjemniejszy!
Wyjątkowe, popisowe menu śniadaniowe z festiwalową kawą na napoju roślinnym przygotowują nie tylko już dobrze znane miejsca, ale także warte uwagi Restauracje do odkrycia. Wśród nich między innymi: Qrudo, Radiova, Ja_Brzoza, Ona i On oraz Bube Restauracja i Pizza.
Na Breakfast Week zaprasza partner Festiwalu – właściciel marki Alpro, która zachęca do urozmaicania swojej codziennej diety przez wprowadzanie do niej produktów roślinnych.
Najlepsze stoliki szybko znikają - do zobaczenia przy stole!
Termin Festiwalu: 13 marca 2024 - 24 kwietnia 2024
Fot. Materiały prasowe
Informacjaprasowa