Jak zatem zadbać o swój organizm przez czas jesieni i zimy? Skutecznym rozwiązaniem jest przyjmowanie odpowiednich witamin, zarówno w postaci warzyw i owoców, jak i suplementów diety, które uzupełnią niedobory.
Witamina C
Najlepszy sposób na poprawienie odporności i wzmocnienie organizmu. Jej brak objawia się przede wszystkim bladą cerą oraz zmęczeniem. Jak ją przyswajać? Skuteczne będzie spożywanie cytrusów w każdej postaci, zarówno w sałatkach, jak i w sokach. Cennym źródłem witaminy C są również szpinak oraz czerwona papryka. Warto również z umiarem spożywać kiszonki. Co ciekawe, świetnym sposobem na dostarczenie do organizmu witaminy C jest korzystanie z mrożonek. Podczas zamrażania warzyw i owoców ulatnia się tylko 20% witaminy,, a odpowiednia obróbka później pozwoli zachować jej jak najwyższą wartość. Należy wiedzieć, że powolne rozmrażanie temu nie sprzyja. Jeśli mamy problem z dostarczaniem witamin z dietą to można nabyć preparaty witaminowe jak https://www.allecco.pl/preparaty-witaminowe.html choć to nie zwalnia z konieczności dbania o dobre odżywianie.
Witamina E
Ma duży wpływ na zwiększenie odporności, choć jej głównym zadaniem jest utrzymanie odpowiedniej kondycji skóry. Witamina E nawilża ją, co w sezonie zimowym jest niezwykle istotne. Podczas chłodnych i krótkich dni większość czasu spędzana jest w ogrzewanych pomieszczeniach, które sprawiają, że skóra się przesusza. Witaminę E dostarczyć sobie można, poprzez wykorzystywanie w posiłkach olei rzepakowych i słonecznikowych, orzechów i awokado.
Witamina B
Korzystnie wpływa na samopoczucie, dlatego przyjmowanie jej w odpowiednich ilościach z pewnością uchroni przed jesienną i zimową chandrą. Wspomaga układ odpornościowy i nerwowy. Działają antydepresyjnie i zmniejszają poziom stresu. Najwięcej witaminy B znajduje się w bananach, mięsie, rybach, produktach pełnoziarnistych, nabiale, awokado, morelach, sezamie i fasoli.
Witamina D
W sezonie letnim organizm produkuje witaminę D dzięki słońcu. Zimą konieczne jest uzupełnienie powstającego niedoboru albo poprzez odpowiednia suplementację albo poprzez spożywanie określonych produktów. Jej zadaniem jest wspomaganie pracy układu odpornościowego oraz wchłanianie się wapnia i fosforu. Witaminę D dostarczą nam śledzie, karpie, nabiał, wątróbka, jajka.
Żelazo, selen i cynk
Składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, wspomagające koncentrację, a także poprawiające kondycję skóry, włosów i paznokci. Ich źródłami są ryby, produkty pełnoziarniste, czerwone mięso, fasola, szpinak, kasza gryczana, brokuły, pestki dyni.
Fot. Materiały zewnętrzne