Woda rodzynkowa dla zdrowia i urody

Woda rodzynkowa - dobra dla zdrowia i urody.
Woda rodzynkowa staje się coraz bardziej popularna, a jej regularne picie może korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie całego organizmu. Co dzieje się z naszym organizmem, kiedy regularnie po nią sięgamy?

Woda rodzynkowa to nic innego jak wywar z rodzynek. Rodzynki to popularne bakalie, które stanowią nieodłączny element wielu ciast, deserów, a nawet sałatek i dań głównych. Można je kochać albo nienawidzić ale jedno jest pewne - są one cennym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dodatkowo zawierają jod, czyli pierwiastek niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy.

Rodzynki to po prostu suszone winogrona, które są owocami winorośli właściwej. Roślina ta kiedyś naturalnie występowała głównie na obszarze basenu Morza Śródziemnego i Azji południowo-zachodniej, jednak została udomowiona i obecnie występuje na całym świecie. Te suszone owoce są znakomitym źródłem potasu, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia, reguluje ciśnienie krwi, a także wspiera walkę z obrzękami i cellulitem wodnym. Stanowią także bogactwo polifenoli, które jako silne antyoksydanty chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz spowalniają proces starzenia się komórek. Polifenole wykazują też działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwnowotworowe i oczyszczające.

Dlatego też pijąc wodę rodzynkową, dostarczymy naszemu organizmowi wszystkich tych cennych składników mineralnych. Jeśli chcemy czerpać z właściwości rodzynek, ale jednocześnie uniknąć znacznej ilości cukru, warto pić wodę rodzynkową. Zawiera ona wszystkie witaminy i związki mineralne zawarte w suszonych owocach, jednak jest znacznie mniej kaloryczna niż same rodzynki. Warto spożywać ją codziennie, najlepiej na czczo. Można też dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny, który wzbogaci napój o witaminę C.

Warto wiedzieć, że woda rodzynkowa nie każdemu będzie służyć Powinni jej unikać osoby, które maja alergię na te suszone owoce, borykają się z przewlekłymi migrenami oraz cierpią na zespół jelita drażliwego (postać biegunkowa).

Jak przygotować wodę rodzynkową?

Do jej sporządzenia wystarczą tylko dwa składniki: 100 g rodzynek i 500 ml wody. Owoce myjemy pod bieżącą wodą. Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody dodajemy rodzynki i gotujemy je na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Następnie garnek odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie przecedzamy miksturę.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat