Chia to roślina pochodząca z Meksyku i Gwatemali. Jej botaniczna nazwa to szałwia hiszpańska (Salvia hispanica). Już setki lat temu drobne ziarenka tej rośliny stanowiły podstawowy element diety Azteków i Majów. W języku Azteków „chia” oznacza siłę.
Te drogocenne nasiona są neutralne w smaku, ale to prawdziwa bomba witaminowa. Znajdziemy w nich błonnik, kwasy omega-3, wapń, potas, cynk, białko i witaminy z grupy B. Dzięki obecności tych składników odżywczych szałwia hiszpańska wpływa korzystnie na pracę układu trawiennego, serca i układu krążenia, a regularne spożycie wpływa na poprawę kondycji skóry. Stanowią popularny składnik zdrowych dań. Najczęściej wykorzystuje się je jako dodatek do smoothie, płatków, deserów i ciast. Jednak w połączeniu z wodą mają nieoceniony wpływ na piękną sylwetkę, zdrowie i stan skóry.
Woda z nasionami chia to prawdziwy pogromca zbędnych kilogramów. Mikstura spożywana regularnie każdego poranka zapewniają poczucie sytości hamują apetyt. Oczywiście samo picie wody z nasionami nie zapewni spektakularnych efektów, trzeba również dbać o ruch i dietę.
Szałwię hiszpańską w połączeniu z wodą powinny pić osoby borykające się z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ zawierają one m.in. kwas chlorogenowy. Dodatkowo warto ją spożywać, aby obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi – wszystko za sprawą błonnika i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu nasiona chia wspierają pracę serca, zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy i zawału. Dodatkowo kwasy omega-3 zwiększają wchłanianie wapnia do tkanki kostnej wzmacniając ją dbając o nasze stawy.
Ten zbawienny eliksir pozytywnie wpływa również na skórę. Ukryte w nasionach kwasy omega-3 łagodzą podrażnienia oraz dbają o odpowiedne nawilżenie cery. Kwas chlorogenowy zawarty w chia hamuje działanie wolnych rodników, dzięki czemu możliwe jest spowolnienie procesu starzenia się komórek, a tym samym blokuje powstawanie zmarszczek.
Do przygotowania eliksiru młodości potrzebne są dwa składniki: 250 ml wody oraz 1 łyżka stołowa nasion chia (8-10 g). Ziarna wsypujemy do szklanki z wodą i intensywnie mieszamy, aby nasiona nie skleiły się. Odstawiamy na kilka minut, by nasiona wchłonęły wodę. Przed wypiciem warto odczekać co najmniej godzinę. Dla wzmocnienia smaku można dodać sok z cytryny lub limonki. Trzeba jednak uważać, bo spożywanie nadmiernej ilości nasion chia może prowadzić do zaparć, a nawet raka jelita grubego.
Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com