Woda z nasionami chia – przepis na długowieczność

Przepis na długowieczność - woda z nasionami chia.
Napój ten jest banalnie prosty w przygotowaniu, a skutecznie dba o nasze zdrowie i urodę. Czy to prawdziwy eliksir młodości?

Chia to roślina pochodząca z Meksyku i Gwatemali. Jej botaniczna nazwa to szałwia hiszpańska (Salvia hispanica). Już setki lat temu drobne ziarenka tej rośliny stanowiły podstawowy element diety Azteków i Majów. W języku Azteków „chia” oznacza siłę.

Te drogocenne nasiona są neutralne w smaku, ale to prawdziwa bomba witaminowa. Znajdziemy w nich błonnik, kwasy omega-3, wapń, potas, cynk, białko i witaminy z grupy B. Dzięki obecności tych składników odżywczych szałwia hiszpańska wpływa korzystnie na pracę układu trawiennego, serca i układu krążenia, a regularne spożycie wpływa na poprawę kondycji skóry. Stanowią popularny składnik zdrowych dań. Najczęściej wykorzystuje się je jako dodatek do smoothie, płatków, deserów i ciast. Jednak w połączeniu z wodą mają nieoceniony wpływ na piękną sylwetkę, zdrowie i stan skóry.

Woda z nasionami chia to prawdziwy pogromca zbędnych kilogramów. Mikstura spożywana regularnie każdego poranka zapewniają poczucie sytości hamują apetyt. Oczywiście samo picie wody z nasionami nie zapewni spektakularnych efektów, trzeba również dbać o ruch i dietę.

Szałwię hiszpańską w połączeniu z wodą powinny pić osoby borykające się z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ zawierają one m.in. kwas chlorogenowy. Dodatkowo warto ją spożywać, aby obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi – wszystko za sprawą błonnika i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu nasiona chia wspierają pracę serca, zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy i zawału. Dodatkowo kwasy omega-3 zwiększają wchłanianie wapnia do tkanki kostnej wzmacniając ją dbając o nasze stawy.

Ten zbawienny eliksir pozytywnie wpływa również na skórę. Ukryte w nasionach kwasy omega-3 łagodzą podrażnienia oraz dbają o odpowiedne nawilżenie cery. Kwas chlorogenowy zawarty w chia hamuje działanie wolnych rodników, dzięki czemu możliwe jest spowolnienie procesu starzenia się komórek, a tym samym blokuje powstawanie zmarszczek.

Do przygotowania eliksiru młodości potrzebne są dwa składniki: 250 ml wody oraz 1 łyżka stołowa nasion chia (8-10 g). Ziarna wsypujemy do szklanki z wodą i intensywnie mieszamy, aby nasiona nie skleiły się. Odstawiamy na kilka minut, by nasiona wchłonęły wodę. Przed wypiciem warto odczekać co najmniej godzinę. Dla wzmocnienia smaku można dodać sok z cytryny lub limonki. Trzeba jednak uważać, bo spożywanie nadmiernej ilości nasion chia może prowadzić do zaparć, a nawet raka jelita grubego.

Klaudia Kwiatkowska
(klaudia.kwiatkowska@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat