Wybór płyty gazowej

Na co zwracać uwagę?
Choć rynek oferuje szeroki wachlarz płyt gazowych, wybór tej najodpowiedniejszej wcale nie musi być trudny – o ile wiemy, czego szukamy. O tym, jak poszczególne aspekty wybranego modelu mogą wpływać na jego użytkowanie oraz o przewadze płyt gaz pod szkłem nad pozostałymi rozwiązaniami opowiada Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

Jednym z podstawowych elementów funkcjonowania każdej kuchni jest płyta grzewcza. Dlatego wybierając nową lub wymieniając dotychczasową na lepszy model, kierujemy się przede wszystkim niskimi kosztami eksploatacji, swobodą gotowania z użyciem dowolnych garnków i patelni - w tym naczyń żeliwnych – jak również atrakcyjną ceną. Jednak, które z wielu dostępnych na rynku rozwiązań najlepiej sprawdzi się w naszej kuchni?

Jak mówi Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK, od lat niesłabnącą popularnością cieszą się płyty gazowe, o czym najlepiej świadczą wysokie wskaźniki sprzedaży poszczególnych modeli. Przypomnijmy, że obok tradycyjnych modeli na płycie szklanej lub blaszanej, dostępne są również płyty z płomieniem ukrytym pod szkłem. Pod względem estetyki i wygody użytkowania w znacznym stopniu przypominają one płyty indukcyjne, jednocześnie oferując wszystkie zalety gotowania na gazie.

Płomień na płycie szklanej lub blaszanej
W segmencie rozwiązań tradycyjnych, mamy do wyboru płomień na płycie szklanej lub gaz na płycie blaszanej – jednak jakie są wady i zalety poszczególnych rozwiązań?

- Dużą popularnością cieszą się płyty szklane. W ostatnich sezonach użytkownicy szczególnie chętnie sięgali po płyty czarne. Za ich wyborem przemawia przede wszystkim minimalistyczna estetyka. Wyróżnia je również łatwość utrzymania w czystości. Modele na bazie płyty emaliowanej lub stali szczotkowanej wybierane są przede wszystkim ze względu na atrakcyjną cenę. Wielu użytkowników sięga po nie również ze względu na obawy o trwałość i skuteczność nowych technologii. Pod względem estetyki i komfortu użytkowania, płyty te można z powodzeniem porównać do tradycyjnych kuchenek gazowych ze zintegrowanymi piekarnikami – mówi Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

Płyty w technologii gaz pod szkłem
Płyty gazowe w technologii gaz pod szkłem projektowane są  w taki sposób, by zapewniać wydajną, a zarazem energooszczędną pracę pól grzewczych. To przekłada się na generowanie oszczędności podczas codziennego użytkowania, przy jednoczesnym zachowaniu właściwości charakterystycznych dla gotowania na gazie. Gaz pod szkłem nie wymaga stosowania dedykowanych naczyń i garnków, co umożliwia korzystanie z rekomendowanych przez szefów kuchni naczyń żeliwnych. Dodatkowym atutem omawianej technologii jest ograniczenie do minimum charakterystycznego lepkiego osadu, który towarzyszy gotowaniu na otwartym płomieniu i znacząco utrudnia utrzymanie powierzchni w czystości.

W odróżnieniu od tradycyjnych płyt gazowych, płyty szklane są wyposażone w moduł elektroniczny. Zapewnia to precyzyjną regulację mocy grzania każdego z palników oraz możliwość ustawienia mocy na podgrzewanie bez obaw o przypalenie potrawy.

Liczba palników i ich rozmieszczenie
Tradycyjne płyty gazowe oferują de facto dwa warianty rozmiarowe – na rynku dostępne są płyty dwupalnikowe i płyty czteropalnikowe. Jednak decydując się na płyty gaz pod szkłem z oferty DynaCook, znajdziemy także modele z trzema i pięcioma palnikami. To pozwala na jeszcze lepsze dopasowanie pracy urządzenia od indywidualnych potrzeb oraz kubatury pomieszczenia. W przypadku kuchenek dwupalnikowych, palniki rozmieszczone są w taki sposób, by można byłoby jednocześnie korzystać z obu pól grzewczych, a nie tylko jednego, jak to ma często miejsce w przypadku kuchenek otwarto płomieniowych.

- Paradoksalnie z tym samym problemem nierzadko borykają się użytkownicy tradycyjnych kuchenek 4+1. Wynika to przede wszystkim ze zbyt ciasnego rozmieszczenia palników, które uniemożliwia swobodne korzystanie z całej powierzchni kuchenki – wyjaśnia ekspert marki DYNACOOK.

Rozmiary płyt gazowych a ich instalacja w kuchni
Standardowy rozmiar płyty gazowej otwarto-palnikowej to 60 cm szerokości przy prostokątnym kształcie. A najczęściej sprzedawanym modelem są te o wymiarach zewnętrznych około 60×50 cm. Bardzo praktyczne są również płyty o szerokości od 70 do 90 cm. Przy takich wymiarach producenci oferują dodatkowy palnik oraz odpowiednio więcej miejsca na naczynia. Ich wybór nie jest jednak standardem. Problem stanowi konieczność skorygowania rozmiaru szafki kuchennej, co w przypadku wyboru gotowych mebli jest praktycznie niemożliwe - chyba, że projekt aranżacji kuchni zakłada montaż szafki podwójnej w miejscu, w którym możliwa jest również bezpieczna instalacja płyty gazowej. Dodatkowy problem może stanowić ograniczenie powierzchni blatu roboczego, co wpłynie negatywnie na ergonomię przygotowywania posiłków.

- Zanim zdecydujemy się na zakup poszerzonej płyty gazowej warto się upewnić, czy instalacja dodatkowego palnika faktycznie idzie w parze z odpowiednim jego rozmieszczeniem, a rozmiar kuchenki i jej instalacja nie wpłynie negatywnie na funkcjonalność pozostałych powierzchni - w szczególności blatu roboczego – dodaje Stanisław Szyling, ekspert marki DYNACOOK.

W kuchni warto stawiać na ekonomiczne i funkcjonalne rozwiązania AGD – na przykład takie jak ceramiczne płyty gazowe DynaCook. Przy okazji pamiętajmy o dodatkowym aspekcie ekonomicznym, czyli wspieraniu polskich marek. DYNACOOK to w 100% polski produkt, rozwijany i udoskonalany od 17 lat przez rodzimą firmę – Dynaxo.

Fot. Dynaxo
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat