Zaplanuj wakacyjny wyjazd

Podstawy biwakowej kuchni.
Koniec roku szkolnego oraz utrzymujące się wysokie temperatury zwiastują początek wakacyjnego sezonu wyjazdów i wycieczek. Większość z nas ma już zaplanowane letnie destynacje, jednak jeśli jeszcze nie macie pomysłu, spróbujcie udać się z dala od miejskiego zgiełku! Aby zapewnić sobie odpowiedni jadłospis spędzając urlop na biwaku, warto zaplanować, co stanie się podstawą naszego codziennego menu.

Jak przygotować się na wyjazd tam, gdzie przez kilka dni będziemy bez łatwego i szybkiego dostępu do sklepów, restauracji czy kawiarni? Wbrew pozorom to nie takie trudne! Podstawą jest plan, odpowiedni sprzęt oraz produkty, które bez obaw będziemy mogli przechowywać poza lodówką.

Skompletuj zapasy
Planując biwakowy prowiant, szczególną uwagę na etykiecie należy zwrócić na warunki przechowywania, jakie przewidział producent. Na rynku z wędlin dostępne są m.in. kabanosy, kiełbasy suche i podsuszane.

- Produkty z wydłużonym terminem przydatności do spożycia, to produkty suche lub produkty poddane naturalnemu procesowi sterylizacji, co gwarantuje bezpieczeństwo i wygodę przechowywania. Większość produktów może być przechowywana w temperaturze do 24° C., dlatego można je zabrać w podróż, bez obaw o utratę świeżości – mówi Małgorzata Wódkiewicz, Kierownik Działu Marketingu w ZM Pekpol

Oprócz wędlin koniecznie należy zadbać o suchy prowiant. Nieodzownym elementem wakacyjnych biwaków są wszelkiego rodzaju suchary, pieczywo chrupkie i wafle ryżowe. Wygodnymi produktami są również makarony, ryż i kasza. Nie zajmują dużo miejsca, są proste w przygotowaniu nawet na małej kuchence turystycznej, a zapewniają dużą porcję węglowodanów i energii.

Zadbaj o wyposażenie
Choć zaawansowany sprzęt biwakowy nie zawsze jest niezbędny, żeby przetrwać kilka dni pod namiotem, warto zabrać kilka niezbędnych elementów wyposażenia. Nieodłącznym elementem udanego biwaku jest latarka, najlepiej w formie czołówki, która nie będzie zajmowała nam rąk. Doskonale sprawdzą się również akumulatorowe lampki, które można powiesić w namiocie. Jeśli chcemy gotować to nieodłącznym elementem każdego wyjazdu pod namiot jest gazowa kuchenka turystyczna. To niepozorne urządzenie z wymiennymi wkładami pozwoli nam bez trudu zagotować wodę, podgrzać gotowe dania lub nawet usmażyć jajecznicę na boczku! Jeśli mowa o kuchni to warto również zaopatrzyć się w wytrzymałe menażki, zestawy sztućców oraz metalowe lub plastikowe kubki. Szklane lub parcelowane naczynia mogą się łatwo uszkodzić! Koniecznie zabierzcie ze sobą również linki, zapałki i zapalniczki, turystyczne noże lub scyzoryki oraz przeciwdeszczowe plandeki, tzw. brezenty, które mogą się przydać w naszych polskich warunkach pogodowych.

Pamiętaj o przyrodzie!
Lasy, rzeki i jeziora są dla każdego z nas miejscem odpoczynku od codziennych zadań, pracy lub szkoły. Dlatego nawet podczas najlepszego biwaku pamiętajmy, żeby zabierać ze sobą wszystkie śmieci i pozostawić po sobie idealny porządek. Zwracajmy też uwagę na to, gdzie rozpalamy ognisko. Zgodnie z przepisami na terenach leśnych, śródleśnych oraz w odległości do 100 metrów od granicy lasu, wolno nam rozpalać ogniska jedynie w miejscach do tego wyznaczonych. Latem wysuszona ściółka jest niezwykle łatwopalna i bardzo łatwo możemy wywołać pożar.

Biwak to wspaniały sposób na spędzenie wakacji! Jeśli będziemy pamiętać o kilku najważniejszych kwestiach może zamienić się również w kulinarną przygodę!   

Fot. Pekpol
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat