Air Fryer – zdrowa alternatywa dla smażenia

AirFryer - jak przygotować pieczone ziemniaczki?
Jeśli na myśl o zdrowej diecie, Twoje pierwsze skojarzenia to szereg wyrzeczeń i mdłe jedzenie, to znak, że czas na zredefiniowanie tego pojęcia. Kluczem nie jest wykluczenie produktów, a spożywanie ich w zdrowszej wersji. Jak? To łatwiejsze niż myślisz! Wybierz sprzęt, który zadba o Twoje zdrowie, smak potraw, a także Twoje rachunki. Przedstawiamy Air Fryer marki Gorenje.

Beztłuszczowe smażenie
Air Fryer to małe urządzenie AGD należące do wyposażenia kuchni. Główną część urządzenia stanowi wysuwany kosz, w którym przygotowywany jest posiłek, a także dotykowy panel służący do ustawienia czasu obróbki żywności. Air Fryer AF1700DB marki Gorenje wyposażony jest w automatyczne programy gotowania dedykowane konkretnym rodzajom jedzenia, m.in. przygotowaniu mięsa, ryb czy warzyw, a także programy różniące się formą obróbki termicznej, np. do smażenia, podgrzewania lub rozmrażania. Programy różnią się temperaturą oraz czasem gotowania. Urządzenie możesz również zaprogramować według własnych potrzeb, ustawiając temperaturę i czas samodzielnie. Zakres temperatury modelu AF1700DB od Gorenje wynosi od 80°C do 200°C. Tak szeroki zakres ustawień temperatury pozwala na dokładną kontrolę temperatury, a co za tym idzie – iealny stopień wypieczenia potraw.

Air Fryer nazywany jest również frytkownicą beztłuszczową – nazwa ta zdradza jedną z głównych zalet urządzenia, jaką jest smażenie z minimalną ilością tłuszczu. Dzięki nieprzywierającej powierzchni koszyka, w którym przygotowywane jest jedzenie, nie jest konieczne dodawanie dużych ilości tłuszczu do przygotowania potraw. Dodatkowo zamknięta komora zapewnia równomierny przepływ powietrza, dzięki czemu jedzenie będzie chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku – zarówno różne rodzaje mięsa, jak i warzyw. To sytuacja win-win, w której zyskujesz zdrowe, a zarazem smaczne danie.

Oszczędność czasu i energii
Żyjąc w ciągłym biegu, trudno jest znaleźć czas każdego dnia na przygotowanie zbilansowanego posiłku. A jednak, jak pokazują badania,  ciepły i pełnowartościowy posiłek w ciągu dnia ma bardzo pozytywne znaczenie dla zdrowia. Tu pojawia się kolejna zaleta Air Fryera – oszczędność czasu. W przeciwieństwie do klasycznego piekarnika, urządzenie nie potrzebuje dużo czasu, aby osiągnąć odpowiednią temperaturę. Frytkownica beztłuszczowa nagrzewa się chwilę po włączeniu, dzięki czemu nie tracimy czasu i energii na nagrzanie urządzenia. Posiłki w Air Fryerze przygotujesz o wiele szybciej, oszczędzając czas, który możesz poświęcić na przyjemności.

Brak konieczności poboru energii, podczas nagrzewania urządzenia, sprawia, że Air Fryer staje się rozwiązaniem energooszczędnym. Co więcej, przygotowanie potraw w Air Fryerze zajmie Ci znacznie mniej czasu niż w klasycznym piekarniku, ponieważ podczas obróbki termicznej wykorzystywana jest wysoka temperatura.

Air Fryer to nie tylko zdrowa alternatywa dla osób lubiących smażone potrawy (a kto ich nie lubi?). Potrawy przygotowane w beztłuszczowej frytkownicy są lekkostrawne i przede wszystkim pełne smaku. Wybierając ten sposób obróbki termicznej, możesz zadbać o swoje zdrowie w smaczny sposób.

Jeśli nadal potrzebujesz argumentu „za”, przedstawiamy przepis na (podobno najlepsze) pieczone ziemniaczki z Air Fryera.

Składniki:

  • Ziemniaki – 0,5 kg
  • Olej rzepakowy – łyżka
  • Po ½ łyżeczki: soli, pieprzu, słodkiej papryki, suszonego czosnku oraz tymianku (jeśli możesz, użyj świeżego tymianku. Użyj wtedy pełną łyżkę posiekanych ziół).

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w ok 2 cm kostkę. Zalej zimną wodą. Możesz dodać kilka kostek lodu. Zimna woda wyciągnie z ziemniaków skrobię.
  2. Po 15 minutach odlej wodę i dokładnie wytrzyj pokrojone ziemniaki. Dodaj olej i przyprawy. Dokładnie wymieszaj.
  3. Tak przygotowane ziemniaki przełóż do koszyka Air Fryera. Piecz przez 15 minut w 160°. Po zakończeniu pieczenia dokładnie wymieszaj ziemniaki, a następnie ustaw temperaturę na 180° i piecz przez kolejne 20 minut. Dzięki temu ziemniaki będą miały perfekcyjnie chrupiącą skórkę i miękki środek.
  4. Podawaj z sosem czosnkowym lub pomidorowym. Smacznego!

Fot. Gorenje
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat