Aromatyczne przyprawy i zdecydowane smaki. Domowe, tradycyjne receptury. Jednym słowem – Ajvar!
Bogactwo past warzywnych
Pasty warzywne są niezwykle popularne na Bałkanach - aromat pieczonych warzyw unosi się z kuchni prawie każdej gospodyni. W zależności, w którą stronę skierujemy nasze kroki, odnajdziemy różne warianty tej tradycyjnej potrawy. W Macedonii możemy skosztować Lutenicy, w Bośni i Serbii natrafimy na Pinjur, a w Chorwacji na Ajvar. Pasta ta stanowi połączenie dojrzewających w słońcu Południowej Europy dorodnych papryk, bakłażanów i świeżych przypraw. Dostępna jest w dwóch wersjach – łagodnej oraz ostrej, z większą ilością ostrej papryki. Esencję bałkańskiego smaku dostarcza na nasz rynek chorwacka firma Podravka, w ofercie której znajdziemy Ajvar przygotowywany według domowej receptury, bez dodatku konserwantów.
Kulinarne inspiracje
Ajvar to niezwykłe i naturalne bogactwo smaków. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi – pieczonymi, smażonymi, a także z grilla. Wzbogaci również smak zimnych przekąsek, takich jak kanapki oraz tosty. Można go podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie Ajvaru, jako ukoronowanie smaku domowej pizzy, spaghetti czy burgerów.
Fot. Podravka
IP