Ajvar rodem z Bałkanów!

Domowy Ajvar od Podravki.
Kuchnia bałkańska jest bardzo urozmaicona, jest jednak coś co łączy wszystkie regiony. Zamiłowanie do warzyw – kabaczków, cukinii, pomidorów, papryki i bakłażanów.

Aromatyczne przyprawy i zdecydowane smaki. Domowe, tradycyjne receptury. Jednym słowem – Ajvar!

Bogactwo past warzywnych
Pasty warzywne są niezwykle popularne na Bałkanach - aromat pieczonych warzyw unosi się z kuchni prawie każdej gospodyni. W zależności, w którą stronę skierujemy nasze kroki, odnajdziemy różne warianty tej tradycyjnej potrawy. W Macedonii możemy skosztować Lutenicy, w Bośni i Serbii natrafimy na Pinjur, a w Chorwacji na Ajvar. Pasta ta stanowi połączenie dojrzewających w słońcu Południowej Europy dorodnych papryk, bakłażanów i świeżych przypraw. Dostępna jest w dwóch wersjach – łagodnej oraz ostrej, z większą ilością ostrej papryki. Esencję bałkańskiego smaku dostarcza na nasz rynek chorwacka firma Podravka, w ofercie której znajdziemy Ajvar przygotowywany według domowej receptury, bez dodatku konserwantów.

Kulinarne inspiracje
Ajvar to niezwykłe i naturalne bogactwo smaków. Idealnie komponuje się z daniami mięsnymi – pieczonymi, smażonymi, a także z grilla. Wzbogaci również smak zimnych przekąsek, takich jak kanapki oraz tosty.  Można go podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie Ajvaru, jako ukoronowanie smaku domowej pizzy, spaghetti czy burgerów.

Fot. Podravka
IP




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat