Właściwa dieta i odpowiednio zbilansowane posiłki są na wagę złota. Odpowiednia ilość witamin, mikro i makro elementów ma dla naszego organizmu wręcz zbawienne działanie – podnosi odporność i sprawia, że czujemy się zdrowi i w pełni sił.
Na co szczególnie zwrócić uwagę w czasie epidemii koronawirusa? Co jeść i pić, aby wspomóc naturalną odporność organizmu? Czego należy unikać? Oto kilka najczęściej popełnianych błędów żywieniowych, które obniżają odporność:
- Spożywanie zbyt dużej ilości cukru – siedzenie w domu sprzyja spożywaniu słodkich przekąsek, jednak ich nadmiar może odbić się nie tylko na naszej sylwetce, ale i na zdrowiu psychicznym oraz fizycznym. Oczywiście spożycie cukru na samym początku daje efekt euforyczny, jednak spożywanie go w nadmiarze przez dłuższy czas źle wpływa na samopoczucie i funkcjonowanie układu immunologicznego.
- Spożywanie nadmiernej ilości alkoholu – środki na bazie alkoholu są teraz bardzo popularne, gdyż skutecznie zabijają bakterie i wirusy, Niestety, spożywany w nadmiernych ilościach alkohol takich właściwości nie ma. Do jednych z najczęstszych negatywnych efektów sięgania po alkohol należą zwiększona podatność na zapalenie płuc oraz na zespół ostrej niewydolności oddechowej, czyli do najpoważniejszych zagrożeń związanych z Covid – 19.
- Spożywanie dużych dawek kofeiny – substancja ta pośrednio wpływa na obniżanie odporności, gdyż byt dużo tej substancji negatywnie wpływa na sen; z kolei problemy ze snem przekładają się na problemy z odpornością.
- Spożywanie zbyt małej ilości wody – woda jest najlepszym źródłem nawodnienia organizmu; poprawia funkcjonowanie i zapobiega odwodnieniu. Należy pić jej dużo, przez cały dzień, małymi łykami.
- Spożywanie zbyt małej ilości błonnika – błonnik usprawnia pracę układu pokarmowego, pozwala się rozwijać dobrym bakteriom jelitowym, które z kolei poprawiają odporność. Błonnik chroni również przed infekcjami, a jego bogatym źródłem są owoce i warzywa.
Anna Stasiuk
(anna.stasiuk@dlalejdis.pl)
Fot. pixabay.com