Podstawowym składnikiem wielu ciast, słodkich deserów oraz kutii jest mak. W wielu świątecznych przepisach odgrywa on kluczową rolę, dlatego warto zadbać o to, by pochodził od sprawdzonego producenta, miał cenne wartości odżywcze oraz był wygodny w użyciu.
Mak mielony BackMit to bardzo praktyczne rozwiązanie – idealne dla każdego, kto ceni oszczędność czasu i doskonały smak. Po wysypaniu z opakowania mak wystarczy zalać niedużą ilością gorącego mleka, by już po chwili uzyskać gotowy produkt – nie wymaga on wcześniejszego namaczania ani czasochłonnego mielenia maszynką. Wystarczy dodać odrobinę miodu, rodzynki oraz inne ulubione bakalie, by w ciągu kilku minut uzyskać masę makową. Mak mielony BackMit nie zawiera dodatku aromatów, cukru ani wody i jest całkowicie naturalny, a masa przygotowana przy jego wykorzystaniu jest zdrową alternatywą dla wyrobów gotowych w puszkach, które są dostępne na sklepowych półkach w przedświątecznym okresie.
Samodzielnie przygotowaną masę można wykorzystać jako główny składnik makowca – wystarczy połączyć ją z ciastem i upiec w piekarniku. Bożonarodzeniowe ciasta występują w wielu smakowitych odsłonach – jako zwijane strucle, placki z kruszonką oraz chrupiące tarty. Dużym powodzeniem cieszą się też makowe babeczki i rogaliki, seromaki oraz oczywiście kutia – jedna z najbardziej rozpoznawalnych, wigilijnych potraw.
Niezbędne przy szykowaniu świątecznych dań są też różne rodzaje bakalii tartych BackMit: orzechy włoskie, orzechy laskowe oraz migdały. Dzięki sypkiej formie można dodawać je do ciast, z łatwością tworząc orzechowca, miodownik, choinkowe ciasteczka lub kruche rogaliki według autorskiego przepisu. Podobnie jak mak mielony, orzechy tarte BackMit również są w 100% naturalne i wolne od jakichkolwiek dodatków. Pozwala to nie tylko uzyskać doskonały efekt kulinarny, ale też zachować wartościowe składniki odżywcze.
Fot. VOG Polska
Informacja prasowa