Choroba może zmniejszyć apetyt, a ulubione potrawy mogą nie smakować już tak dobrze, gdy czujesz się źle. Ponadto niektóre objawy, takie jak ból gardła lub rozstrój żołądka, mogą powodować chęć pominięcia posiłków. Dostarczanie wystarczającej ilości składników odżywczych jest jednak wtedy niezwykle ważne, ponieważ pomaga organizmowi zwalczyć infekcję. Po jakie produkty sięgać podczas choroby?
Jeśli doświadczasz takich objawów, jak wymioty, biegunka lub nadmierne pocenie się z powodu wysokiej gorączki, istnieje duże prawdopodobieństwo, że doszło do odwodnienia, a to może sprawić, że poczujesz się jeszcze gorzej. Dobrym rozwiązaniem jest picie wody kokosowej, ponieważ jest bogata w niezbędne elektrolity – minerały ważne dla nawodnienia, takie jak sód, potas, magnez, fosfor i wapń. Jeśli nie przepadasz za wodą kokosową, możesz spróbować tradycyjnego napoju dla sportowców, który zapewni podobne korzyści w zakresie przywracania płynów.
Warzywa liściaste, takie jak jarmuż, szpinak, sałata są bogate w mnóstwo witamin i minerałów, w tym witaminy C i K, żelazo i kwas foliowy. Zawierają także polifenole – związki, które, jak wykazano, wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Wrzuć trochę posiekanych warzyw liściastych do zupy lub gulaszu, zjedz sałatkę albo zblenduj je na smoothie.
Jeśli czujesz się zapchana lub boli Cię gardło, jedzenie wymagające dużej ilości żucia może być niewskazane, ale dieta składająca się wyłącznie z płynów prawdopodobnie nie będzie wystarczająco pożywna, aby pomóc Ci pokonać przeziębienie. Ciepła miska płatków owsianych to szczególnie dobry pomysł, jeśli czujesz się bez sił. Miska płatków owsianych z bogatymi w składniki odżywcze i smacznymi dodatkami, takimi jak owoce i orzechy, to świetny sposób na zapewnienie sobie odżywienia, gdy fatalnie się czujesz.
Imbir od dawna jest domowym lekarstwem na nudności, wymioty i dyskomfort trawienny, Różne rodzaje imbiru – świeży, sproszkowany czy skoncentrowany, według badań działają podobnie, więc możesz wypić napar z imbiru czy dodać go do zupy.
Niektóre ich rodzaje — w tym cynamon, papryczka chili, kurkuma, goździki, pieprz czarny, curry w proszku i kozieradka — były od wieków używane w celach leczniczych w różnych kulturach. Dodaj trochę cynamonu do owsianki czy kurkumę do ryżu lub zupy itd. Zaś jeśli jesteś fanką czosnku, to warto wiedzieć, że badania sugerują, że zawarty w nim aktywny związek może wspierać układ odpornościowy i może nawet zapewniać pewne korzyści przeciwzapalne.
Joanna Adamski
(joanna.adamski@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com