Stelline czyli gwiazdki oraz Quadretti znane w Polsce jako łazanki wzbogacą dania makaronowe, zaś Gemelli (warkocze) i Bucatini będą idealnym dodatkiem do sosów. Nowe propozycje to odpowiedź na potrzeby konsumentów oraz dynamicznie rosnący rynek w kraju.
Makarony już dawno zdobyły nasze serca, a dzięki ogromnej różnorodności można przygotować na ich bazie praktycznie nieskończoną ilość dań. Preferencje konsumentów przekładają się na rynek w Polsce, konsumpcja makaronów rośnie z roku na rok. Wykorzystując ten potencjał, producent poszerza swoje portfolio o cztery nowe rodzaje produktów dedykowanych do zup, sałatek, zapiekanek czy sosów.
Nowe makarony Podravka są wyprodukowane z wysokogatunkowej pszenicy 100% durum – typu włoskiego, znacznie przewyższają jakością te ze zwykłej pszenicy. Wyróżnia je wysoka wartość odżywcza: mąka z pszenicy durum jest bogatsza w białko, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne niż zwykła mąka pszenna. Ponadto ma też niższy indeks glikemiczny, co powoduje, że wyrzut cukru i insuliny jest niższy niż po zjedzeniu zwyczajnej oczyszczonej mąki pszennej. Ponadto produkty z niej wykonane mają zdecydowanie wyższe walory kulinarne: nie rozgotowują się, nie sklejają, a po ugotowaniu pozostają sprężyste.
Wszystkie produkty, które poszerzają ofertę Podravka są dostępne w opakowaniach 500g. Dzięki uzupełnieniu portfolio o kształty komplementarne do aktualnej oferty, producent chce zachęcić konsumentów do nowych kulinarnych eksperymentów na bazie makaronów.
Fot. Podravka
Informacja prasowa