Koniak jest to propozycja dla tych nieco bardziej zaawansowanych w świecie alkoholi: potrzeba cierpliwości, żeby docenić jego smak, gdyż staje się on bardziej złożony wraz z wiekiem. Młodsze propozycje mogą okazać się niesatysfakcjonujące dla koneserów, ale jest duża szansa, że docenią je początkujące osoby, które tego trunku kosztują po raz pierwszy.
Wino, na bazie którego powstaje koniak, wytwarzane jest z francuskich białych winogron zbieranych na przełomie września i października. Destylacja przeprowadzana jest w alembikach szarantejskich. Kolejno, otrzymany destylat dojrzewa w beczkach z dębu, a potem jest rozcieńczany do końcowej mocy 40% ABV. Aby koniak był udany, należy wybrać wysokiej jakości składniki; ważne są też tradycyjne metody produkcji.
Im starszy koniak, tym bardziej złożony
Chcesz podarować butelkę koniaku bliskiej osobie albo przełożonemu, ale nie wiesz czym się kierować przy jego wyborze? Przede wszystkim, możesz sugerować się na przykład oznaczeniami umieszczonymi na etykiecie tego alkoholu; informują nas one o czasie, jaki trunek spędził w beczkach.
Powinieneś znać trzy najbardziej popularne typy oznaczeń: V.S., to liczący sobie najmniej lat rodzaj starzony minimum przez dwa lata, S.O.P., trzymany jest w beczce co najmniej cztery lata, z kolei cognac dojrzewający przez minimum dziesięć lat nazywa się X.O.
Czy koniak to dobra opcja na prezent? Ten napój z pewnością doceni każdy koneser alkoholi, który szczególnie upodobał sobie niszowe propozycje, ale jakie może mieć zalety jeśli chodzi o amatorów? Mówi się, że koniak pity w niewielkich ilościach jest zdrowy: delikatnie przyspiesza akcję serca, obniża ciśnienie i przyczyni się także do poprawy krążenia krwi. Może też łagodzić stres i pomóc nam się zrelaksować.
Jaki jest najlepszy koniak? Oczywiście, ciężko jest jednoznacznie wskazać konkretną propozycję; koniaki to duży przekrój profili smakowych, co sprawi, że każdy powinien znaleźć coś odpowiedniego dla siebie. Przede wszystkim należy pamiętać, że te starsze propozycje oferują większą złożoność smaków, a młodsze nadadzą się dla początkujących.
Przy wyborze warto kierować się oznaczeniami na etykietach. Jeśli chodzi o nasz budżet, nie wydamy zbyt wiele jeśli interesują nas opcje dla początkujących. Ceny droższych trunków tego typu mogą sięgać nawet do kilkunastu tysięcy złotych. Różne rodzaje koniaków znajdziesz na przykład na stronie Krest.pl.
Koniak z lodem
Oczywiście, to jakie wrażenia zaserwuje nam ten interesujący trunek, zależy także od sposobu, w jaki go podamy. Koniak najlepiej będzie smakował czysty, podawany w niewielkich rozmiarów kieliszkach tulipanowych z łagodnie wydłużoną nóżką. Jeśli smak okaże się dla nas nieco zbyt intensywny, możemy rozcieńczyć trunek z odrobiną wody: wtedy uraczy nas on orzeźwiającym, delikatniejszym smakiem. Cognac należy przechowywać w temperaturze pokojowej.
Kolejną zaletą tego napoju jest to, że świetnie sprawdzi się także jako baza do różnego rodzaju drinków. Dobrym pomysłem będzie połączenie koniaku ze Spritem i lodem lub też z Coca-Colą i sokiem z limonki. Jeśli wolisz bardziej urozmaicone propozycje, połącz koniak z likierem kakaowym, zagęszczonym mlekiem, szczyptą gałki muszkatołowej i lodem.