Czy w zdrowej diecie jest miejsce na ferment?

Produkty fermentowane w codziennej diecie.
Coraz częściej mówi się o zdrowym stylu życia – o zbilansowanej diecie, o potrzebie aktywności fizycznej czy o dobrej jakości śnie. Obchodzony 8 listopada Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania do dobra okazja, by przyjrzeć się szczególnie naszej diecie, a także temu, jaką rolę odgrywają w niej fermentowane produkty mleczne, np. jogurt naturalny. Powszechnie kojarzony z prostą przekąską jogurt jest zarówno zdrowym, jak i uniwersalnym produktem, który dobrze smakuje na słodko i na słono.

Celem Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania jest promowanie zdrowego stylu życia, ze szczególnym uwzględnieniem zbilansowanej diety i zdrowego gotowania. Co to znaczy? Zgodnie z zaleceniami przedstawionymi w Talerzu Zdrowego Żywienia1 nasza codzienna dieta powinna uwzględniać produkty spożywcze z różnych grup. Wśród warzyw i owoców, produktów zbożonych czy mięsa, w zaleceniach jest mowa także o mleku (co najmniej 2 duże szklanki dziennie dla osób dorosłych). Aby dieta była różnorodna i jeszcze bardziej korzystna dla zdrowia, mleko można zastąpić produktami fermentowanymi – kefirem, serem (częściowo) lub jogurtem naturalnym. Ten ostatni warto włączyć do menu już dziś i cieszyć się płynącymi z jego spożywania korzyściami, a także wyjątkowym smakiem.

Magia fermentu!
Zwyczajowo jogurt to mleko i dwa szczepy bakterii: Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Dzięki nieustannemu rozwojowi nauki i technologii, dostępne są jednak również inne warianty jogurtów, do których dodane zostają inne szczepy żywych kultur, nadające jogurtom dodatkowe właściwości. W procesie fermentacji – zależnie od zastosowanych szczepów oraz technologii – jogurty naturalne nabierają charakterystycznego dla siebie smaku i konsystencji. Mogą być bardziej lub mniej gęste, łagodne lub bardziej wyraziste i kwaskowate w smaku.

Ponieważ jogurty powstają w procesie fermentacji, zawierają niezwykle cenne probiotyczne bakterie jogurtowe, czyli żywe mikroorganizmy, które – kiedy są przyjmowane w odpowiedniej ilości – przynoszą korzyści zdrowotne. Żywe kultury jogurtowe poprawiają trawienie zawartej w produkcie laktozy, co jest szczególnie ważne dla osób mających z tym trudności.

Jogurt w codziennej dziecie
Regularne spożywanie jogurtów naturalnych niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Są one bowiem wartościowym źródłem cennych składników odżywczych, w tym przede wszystkim białka i wapnia. Zawierają również inne składniki mineralne i witaminy, ważne w codziennej diecie. Co istotne, jogurty naturalne nie zawierają cukru dodanego, a wyłącznie naturalnie występujący w mleku cukier mleczny. Dzięki temu może on stanowić podstawę różnorodnych dań – zarówno tych wytrawnych, jak i deserów.

Jogurt w codziennej diecie
Jogurty naturalne można spożywać na wiele sposobów. Może stanowić pełnowartościowe śniadanie, kiedy połączymy go z owocami, bakaliami, orzechami i płatkami owsianymi. Może też posłużyć jako baza do smacznych koktajli owocowych – możemy połączyć go praktycznie z każdym owocem, na który mamy chęć. To także świetny dodatek do ciast czy naleśników. Jogurty naturalne sprawdzą się w kuchni także w wytrawnym wydaniu. Możemy je wykorzystać jako zdrowszy zamiennik  śmietany do przygotowania lekkiej mizerii czy użyć jako dodatek do zup, sosów lub sałatek.

Z apteki na nasze stoły
Biorąc pod uwagę właściwości jogurtów naturalnych, nie dziwi fakt, że doceniamy je od ponad 100, a zdaniem niektórych badaczy, nawet tysięcy lat2! Jednak jogurt jaki znamy dziś, powstał dopiero w XX wieku. W 1919 roku mieszkający w Barcelonie przedsiębiorca i wynalazca Isaac Carasso, zaniepokojony problemami trawiennymi, z którymi po I Wojnie Światowej zmagali się mieszkańcy Hiszpanii (w tym dzieci), dodał do mleka wybrane szczepy żywych kultur bakterii, tworząc tym samym swój pierwszy jogurt, nazwany  - na cześć syna wynalazcy - Danone. Wyjątkowy produkt początkowo sprzedawany był wyłącznie w aptekach. Nowatorski w tamtych czasach produkt mógł poszczycić się wieloma zaletami zdrowotnymi oraz odżywczymi, co w połączeniu ze smakiem, pozwoliło mu zyskać popularność na całym świecie i rozszerzyć dostępność jogurtu także na sklepy spożywcze.

1 https://ncez.pzh.gov.pl/abc-zywienia/talerz-zdrowego-zywienia/
2 Fisberg M, Machado R. History of yogurt and current patterns of consumption. Nutr Rev. 2015;73:4–7.

Fot. Danone
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat