Superfoods to termin marketingowy, który oznacza produkty spożywcze zawierające dużo składników prozdrowotnych. W ich składzie najczęściej znajdziemy kwasy omega-3 i omega-6, błonnik pokarmowy, antyoksydanty chroniące m.in. przed starzeniem się skóry oraz liczne witaminy i składniki mineralne (żelazo, potas, magnez, krzem, selen itd.). Warto podkreślić, że jako superfoods traktowane są głównie produkty o dużej zawartości wielu cennych składników odżywczych, które wspierają odporność oraz procesy przeprowadzane przez organizm, sprzyjają dobremu zdrowiu oraz kondycji. Wyróżniają się one na tle tradycyjnych artykułów spożywczych dostępnych w sklepach, które są uboższe w witaminy, minerały czy antyoksydanty.
Jedzenie typu superfoods najczęściej jest droższe od podstawowych produktów, które stanowią wyposażenie naszych lodówek, kuchennych szafek i przygotowywanych na co dzień posiłków. Twórcą tego terminu była firma Unitet Fruit Company, która już na początku XX wieku zastosowała określenie superfoods dla sprzedawanych przez siebie… bananów, podkreślając ich prozdrowotny wpływ na organizm.
Obecnie pod pojęciem superfoods promowanych jest wiele produktów pochodzenia roślinnego. Są to zarówno mało popularne nasiona, opatentowane formuły, jak i dobrej jakości warzywa oraz owoce. Dużą popularnością cieszą się także gotowe koktajle, które pozwalają szybko i wygodnie wzbogacić swoją dietę i dostarczyć do organizmu witamin oraz minerałów. Jednym z nich jest Komvida Organiczna Kombucha. Co to jest kombucha? Jest to organiczny i bardzo zdrowy napój przygotowywany według tradycyjnej receptury, który wspiera pracę układu trawiennego oraz systemu odpornościowego.
Sięganie po superfoods stanowi doskonały sposób na urozmaicenie i wzbogacenie codziennej diety oraz dostarczenie do organizmu potężnego zastrzyku cennych składników odżywczych, których bardzo często brakuje w gotowych posiłkach kupowanych w sklepach.
Jako superfoods określane są zarówno dość tanie produkty, które większość z nas zna ze swojej kuchni, jak i bardziej egzotyczne nasiona, mieszanki, koktajle czy napoje.
Do najpopularniejszej żywności prozdrowotnej należą m.in.:
Jako superfoods możesz traktować także świeże owoce i warzywa. Pamiętaj jednak, aby sięgać po produkty z ekologicznych sadów i upraw nie stosujących nawozów sztucznych czy oprysków, posiadających odpowiednie certyfikaty jakości. Do swojej diety włącz czosnek, który pomaga w regulowaniu poziomu cholesterolu we krwi, działa przeciwgrzybicznie i antybakteryjnie. Cenne są także jabłka, które stanowią prawdziwą bombę witamin, antyoksydantów i błonnika pokarmowego czy aronia bogata w antyoksydanty, wspierająca układ odpornościowy. Nieco zapomnianym warzywem są… buraki. Możesz z nich przyrządzać sok, shoty, zupę, ćwikłę, barszcz czerwony czy nawet chipsy. Czerwone buraki ćwikłowe zawierają bardzo dużo antyoksydantów.