Czym jest superfoods i dlaczego warto po nie sięgnąć?

Czym warto sięgać po superfoods?
Na pewno słyszałaś o superfoods jako o wyjątkowym jedzeniu, po które warto sięgnąć, aby zrzucić zbędne kilogramy, poprawić swoje kondycję oraz dostarczyć do organizmu wielu cennych witamin i minerałów potrzebnych, by utrzymać zdrowie i urodę. Nasiona chia, komosa ryżowa, zielony owies, jagody goji… To tylko niektóre z produktów określane tą wspólną nazwą. Czym jednak tak naprawdę jest superfoods i dlaczego warto jeść właśnie takie produkty?

Co to jest superfoods?

Superfoods to termin marketingowy, który oznacza produkty spożywcze zawierające dużo składników prozdrowotnych. W ich składzie najczęściej znajdziemy kwasy omega-3 i omega-6, błonnik pokarmowy, antyoksydanty chroniące m.in. przed starzeniem się skóry oraz liczne witaminy i składniki mineralne (żelazo, potas, magnez, krzem, selen itd.). Warto podkreślić, że jako superfoods traktowane są głównie produkty o dużej zawartości wielu cennych składników odżywczych, które wspierają odporność oraz procesy przeprowadzane przez organizm, sprzyjają dobremu zdrowiu oraz kondycji. Wyróżniają się one na tle tradycyjnych artykułów spożywczych dostępnych w sklepach, które są uboższe w witaminy, minerały czy antyoksydanty.

Czy warto sięgać po superfoods?

Jedzenie typu superfoods najczęściej jest droższe od podstawowych produktów, które stanowią wyposażenie naszych lodówek, kuchennych szafek i przygotowywanych na co dzień posiłków. Twórcą tego terminu była firma Unitet Fruit Company, która już na początku XX wieku zastosowała określenie superfoods dla sprzedawanych przez siebie… bananów, podkreślając ich prozdrowotny wpływ na organizm.

Obecnie pod pojęciem superfoods promowanych jest wiele produktów pochodzenia roślinnego. Są to zarówno mało popularne nasiona, opatentowane formuły, jak i dobrej jakości warzywa oraz owoce. Dużą popularnością cieszą się także gotowe koktajle, które pozwalają szybko i wygodnie wzbogacić swoją dietę i dostarczyć do organizmu witamin oraz minerałów. Jednym z nich jest Komvida Organiczna Kombucha. Co to jest kombucha? Jest to organiczny i bardzo zdrowy napój przygotowywany według tradycyjnej receptury, który wspiera pracę układu trawiennego oraz systemu odpornościowego.

Sięganie po superfoods stanowi doskonały sposób na urozmaicenie i wzbogacenie codziennej diety oraz dostarczenie do organizmu potężnego zastrzyku cennych składników odżywczych, których bardzo często brakuje w gotowych posiłkach kupowanych w sklepach.


 

Jakie są najpopularniejsze superfoods?

Jako superfoods określane są zarówno dość tanie produkty, które większość z nas zna ze swojej kuchni, jak i bardziej egzotyczne nasiona, mieszanki, koktajle czy napoje.

Do najpopularniejszej żywności prozdrowotnej należą m.in.:

  • jarmuż – dużą popularnością cieszą się sałatki, koktajle i zdrowe chipsy z jarmużu. Ten zielony składnik dodawany jest także do wielu posiłków przez firmy oferujące catering dietetyczny. Liście jarmużu są bogate w witaminę A, C oraz K, dostarczają do organizmu dużą dawkę antyoksydantów i błonnika pokarmowego,
  • nasiona chia – ich właściwości doceniali Indianie z plemienia Tarahumara zamieszkujący w Meksyku, którzy przygotowywali na ich bazie specjalny napój „iskiate” podawany zawodnikom biegów długodystansowych. W ostatnich latach są one dostępne także w Polsce i stanowią jeden z najpopularniejszych rodzajów superfoods. Ich tajemnica tkwi w bardzo dużej zawartości kwasów omega-3 potrzebnych do prawidłowej pracy organizmu. Nasiona chia zawierają także dużo błonnika pokarmowego, antyoksydantów i białka (aż 19%). Pozwalają żelować płyny, dlatego doskonale sprawdzają się do przygotowywania deserów czy gęstych koktajli,
  • komosa ryżowa – jest to roślina pochodząca z Ameryki Południowej (po nasiona komosy sięgali już Inkowie). Komosa jest dużo droższa od innych kasz, ale stanowi doskonały przykład superfoods. Jest bardzo cennym źródłem wapnia, żelaza, magnezu oraz białka, ma niski indeks glikemiczny (mogą sięgać po nią osoby chorujące na cukrzycę lub insunoodporność), zawiera dużo antyoksydantów,
  • kombucha Komvida – jest to prozdrowotny napój o właściwościach probiotycznych. Napój jest przygotowywany na bazie świeżych wegańskich składników, zawiera zaledwie 2% cukru resztkowego (cukier nie jest dodawany po fermentacji), jest niepasteryzowany i sprzedawany w szklanej butelce. Chcesz uzupełnić swoją dietę o zdrowy napój z bąbelkami, który korzystnie wpływa na trawienie oraz odporność? Kup kombucha i przekonaj się, że superfoods może być naprawdę pyszne.

Tanie superfoods

Jako superfoods możesz traktować także świeże owoce i warzywa. Pamiętaj jednak, aby sięgać po produkty z ekologicznych sadów i upraw nie stosujących nawozów sztucznych czy oprysków, posiadających odpowiednie certyfikaty jakości. Do swojej diety włącz czosnek, który pomaga w regulowaniu poziomu cholesterolu we krwi, działa przeciwgrzybicznie i antybakteryjnie. Cenne są także jabłka, które stanowią prawdziwą bombę witamin, antyoksydantów i błonnika pokarmowego czy aronia bogata w antyoksydanty, wspierająca układ odpornościowy. Nieco zapomnianym warzywem są… buraki. Możesz z nich przyrządzać sok, shoty, zupę, ćwikłę, barszcz czerwony czy nawet chipsy. Czerwone buraki ćwikłowe zawierają bardzo dużo antyoksydantów.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat