Do grillowania… Gotowi... Start!

Poradnik grillowanie - co i jak?
Wreszcie nadeszła długo oczekiwania wiosna… Dni są cieplejsze, zieleni się wokół, a to zachęca do spędzania czasu na zewnątrz. Można robić to na wiele sposobów, jednym z najbardziej lubianych jest grill w gronie przyjaciół i znajomych. Mamy dla was kilka kulinarnych porad, z którymi warto zapoznać się zanim postanowicie upiec coś na ruszcie.

Co na grilla?
Grillować można prawie wszystko, ale oczywiście są produkty mniej i bardziej popularne. Bez wątpienia najczęściej na ruszcie kładziemy kiełbasy, różne rodzaje mięsa oraz warzywa.

Kiełbasa
To idealna wędlina na grilla. Nie każdy jej rodzaj pieczemy jednak w ten sam sposób. Te wędzone po prostu kładziemy na ruszcie, wcześniej delikatnie nacinając. Trochę inaczej powinniśmy postąpić z kiełbasami surowymi (np. białą) – przed pieczeniem dobrze jest sparzyć je przez 5-10 minut we wrzątku.

- Nie kupujmy na grilla kiełbas bardzo tłustych i bardzo chudych – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy.  - Te pierwsze pękają, gdy wypływa z nich tłuszcz, te drugie natomiast łatwo wysychają. Typowym wyborem są kiełbasy śląska i podwawelska. Miłośnikom delikatnego smaku polecamy Kiełbaski białe lub Kiełbaski z piersi kurczaka marki Dobrowolscy. Wyrazisty aromat uzyskamy, przyrządzając na ruszcie produkty wędzone na drewnie bukowym z linii Tradycyjnie Wędzone, np. Kiełbasę głogowską czy Paluszki wadowickie z szynki.

Kiełbasy można piec bezpośrednio na ruszcie, ale korzystniej ułożyć je na aluminiowej tackach – nie będą spalone, a tłuszcz nie będzie skapywał do ognia. Przygotowując porcje, pamiętajmy o tym, aby miały podobną wielkość, dzięki czemu upieką się mniej więcej w tym samym czasie. Smak grillowanej kiełbasy doskonale poprawiają też marynaty (np. piwna z czosnkiem, ziarnami pieprzu i jałowca), glazury i pasty (np. z musztardy, soli i przypraw). Można nimi natrzeć wędlinę, a stanie się bardziej aromatyczna i chrupiąca. Doskonałym pomysłem jest też owinięcie kiełbasy plasterkami bekonu.

Mięso
Przygotowując na grillu mięso, przede wszystkim powinniśmy pamiętać o właściwej, odpowiednio wysokiej temperaturze. Befsztyki, szaszłyki, polędwiczki, kotlety i żeberka pieczemy nad gorącym żarem, układając je blisko środka grilla. Dopiero kiedy się przypieką, przesuwamy je na obrzeża, gdzie temperatura jest niższa. Najdłużej piecze się żeberka – na duże kawałki trzeba przeznaczyć nawet godzinę. Plastry polędwicy i niezbyt duże kotlety potrzebują ok. 6-8 minut z każdej strony, a szaszłyki 5-7 minut. Szacunkowe temperatury pieczenia to w przypadku drobiu 70-74oC, w przypadku wołowiny 55-63oC, a wieprzowiny ok. 63oC. Do grillowania nie używamy mrożonego mięsa. Dla nadania pięknego zapachu, można rzucić do paleniska świeże zioła np. rozmaryn, tymianek, lawendę, jałowiec, szałwię, korę cynamonu czy skorupy orzechów.

- Jeżeli nie mamy czasu na wcześniejsze przygotowanie mięsa, możemy skorzystać z oferty dań gotowych, które również możemy upiec na grillu – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. – Wykorzystując Klopsiki mięsne, Hamburgery mięsne, Roladki mięsne kebab lub Roladki mięsne z serem i pieczarkami marki Dobrowolscy, w kilka chwil przygotujemy na świeżym powietrzu smaczny i sycący posiłek. Wystarczy dobrać do nich ulubione dodatki.

Warzywa
Jeżeli chcemy zjeść smaczne grillowane warzywa warto je najpierw zamarynować, wtedy uzyskają lepszy aromat. Marynatę możemy przygotować z 2 ząbków czosnku, soku z cytryny, 3 łyżek posiekanych ziół (rozmaryn, natka pietruszki, oregano), 4 łyżek oliwy i szczypty pieprzu. Do zrobienia marynaty nie wykorzystujemy soli, ponieważ wtedy warzywa puszczą sok, co jest niekorzystne przy pieczeniu. W marynacie powinny postać ok. 30 minut w warunkach pokojowych, a w lodówce 2 godziny.

Niektóre warzywa przed grillowaniem dobrze jest obgotować – ziemniaki, marchew i kolby kukurydzy ok. 8-10 minut, a seler i czosnek 5-8 minut. Następnie pieczemy je 5-8 minut. Należy pamiętać, że czas przygotowywania surowych warzyw na grillu jest różny, np. papryka jest dobra, gdy ma prawie czarną skórkę, a czosnek ma kolor złotawy. Grillowanie warzyw powinno rozpoczynać się w wysokiej temperaturze na środku grilla, ponieważ zapobiega to zarówno wydostawaniu się soków, jak i wysychaniu.

Szaszłyki
Sprawdzonym i wygodnym sposobem przyrządzenia dań na grillu są szaszłyki, ponieważ dają możliwość stworzenia różnorodnego dania. Sprawdzą się w nich zarówno kawałki kiełbasy, mięsa, warzyw, a nawet tofu.

- Jeśli do szaszłyków będziemy wykorzystywać drewniane patyczki, powinniśmy namoczyć je najpierw w wodzie przez 25 minut, żeby to aby nie zapaliły się w czasie pieczenia  – mówi Anna Burak. - Wygodnym rozwiązaniem jest też nadziewanie szaszłyka na dwa równoległe patyczki, bo dzięki temu łatwiej się go obraca.

Fot. Dobrowolscy
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat