Składniki na ciasto:
Składniki na nadzienie:
Nadzienie: Ser rozgnieść widelcem, dodać masło i żółtko, wymieszać. Uformować kulę i odstawić na 2-3 godziny.
Na wierzch do posmarowania: Ser utrzeć z żółtkami.
Ciasto: Jajko utrzeć z cukrem i solą, dodać jogurt, sodę i ocet, wszystko wymieszać. Dodać następnie przesianą mąkę, drugie jajko i zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić je na 8 części. Każdą porcję ciasta rozwałkować na placek o średnicy 15 cm. Na środku każdego wyłożyć porcję nadzienia, brzegi zlepić nad farszem usuwając powietrze ze środka. Odwrócić zlepieniem w dół i ponownie rozwałkować na placek o średnicy 15 cm. Na środku placka zrobić otwór o średnicy ok. 10 cm. Placki ułożyć na blaszce wysmarowanej masłem, posmarować nadzieniem. Piec 15 min. w temperaturze 200st.C.
Ewelina Makoś
(ewelina.makos@dlalejdis.pl)
Fot. freepik