Ser Edamski – bo oczywiście o nim mowa – to klasyczny holenderski półtwardy ser, którego popularność nie ustaje od niemal pięciu wieków. Pora poznać go trochę lepiej.
Międzynarodowa kariera sera!
Historia sera edamskiego sięga średniowiecza, a jego kolebką jest pięknie położone w północno-wschodniej Holandii i otoczone żyznymi pastwiskami miasto Edam. Edammer, bo tak brzmi jego oryginalna nazwa, to kuzyn słynnej Goudy, typowy przedstawiciel podpuszczkowych serów holenderskich, który swoją międzynarodową rozpoznawalność zawdzięcza epoce wielkich odkryć geograficznych. Dlaczego? Ponieważ ser ten (jako jeden z niewielu) świetnie sprawdzał się w trakcie wielomiesięcznego przechowywania, stał się wręcz obowiązkowym prowiantem na statkach wyruszających w oceaniczne wojaże. A że Holandia była bardzo przedsiębiorczym krajem z wieloma zamorskimi koloniami, bardzo szybko stał się serem prawdziwie światowym, znanym od Meksyku po Filipiny. Dziś Edamski produkowany jest także w Polsce, a dokładnie w zakładzie Hochland w Węgrowie, oczywiście z zachowaniem całego cyklu produkcyjnego, tak by również poza rodzimym krajem zachował swój oryginalny, znany od stuleci, zapach i smak.
Ser Edamski można określić mianem sera uniwersalnego co najmniej z pięciu powodów:
A oto kulinarna inspiracja z Edamskim w roli głównej, czyli pełnoziarniste grzanki z sałatką z szynki, sera i ogórka marynowanego.
Składniki na 2 os.
Marynata do ogórka :
Sposób wykonania:
Chleb tostujemy lub smażymy na patelni, następnie obcinamy skórki. Ser i szynkę tniemy w cienkie paski. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Ogórka tniemy w szerokie wstążki (najwygodniej obieraczką do warzyw), przekładamy do miski i zalewamy marynatą. Do miski dokładamy szynkę i ser, mieszamy i układamy na grzankach. Na koniec dekorujemy świeżymi ziołami.
Smacznego !
Fot. Hochland Polska
Informacja prasowa