Ekologiczne kaszki śniadaniowe — co to takiego i dlaczego warto je wybierać?

Dlaczego warto wybierać ekologiczne kaszki śniadaniowe?
Kaszki to jedno z najpopularniejszych dań na śniadanie. Składają się z gotowanej kaszy z ulubionymi dodatkami: mleka, jogurtu, świeżych owoców i orzechów. W ostatnich latach kaszki zyskały na popularności jako zdrowa alternatywa dla tradycyjnych płatków śniadaniowych. Warto po nie sięgnąć ze względu na ich wartości odżywcze i szybkość przygotowania.

Mogą być spożywane na ciepło lub na zimno, z różnymi dodatkami, co czyni je idealnym rozwiązaniem dla osób, które chcą jeść zdrowo. Dowiedz się więcej na temat ekologicznych kaszek już teraz!

Czym są ekologiczne kaszki śniadaniowe?

Ekologiczne kaszki śniadaniowe to produkty, które są wytwarzane ze składników pozyskiwanych w sposób przyjazny dla środowiska. Celem rolnictwa ekologicznego jest  m.in. utrzymanie i wzmacnianie zdrowotności ekosystemów - poszanowanie środowiska naturalnego.

Ekologiczne kaszki powinny posiadać certyfikat, który potwierdza, że są produkowane zgodnie z wymaganiami ekologicznymi. Certyfikat ekologicznej żywności to euroliść, znak europejskiego rolnictwa ekologicznego przyznawany przez Komisję Europejską. Jest to biały listek z gwiazdek na zielonym tle.

Dlaczego warto wybierać ekologiczne kaszki śniadaniowe?

Żywność ekologiczna podlega kontroli podczas całego procesu produkcyjnego i logistycznego, zanim znajdzie się w na sklepowej półce. Produkcja ekologicznych kaszek śniadaniowych jest przyjazna dla środowiska, gdyż  produkty te są produkowane w sposób zrównoważony.

Zwiększa się wybór i różnorodność kaszek w jakości ekologicznej. Są one naszym zdaniem wyjątkowo smaczne i aromatyczne.

Jakie rodzaje kaszek śniadaniowych warto wybierać?

  • Kasze tradycyjne

Kasze tradycyjne, takie jak kasza orkiszowa, gryczana, jaglana czy owsiana, są popularnym składnikiem śniadaniowych potraw. Są one bogate w błonnik, białko oraz węglowodany złożone, co oznacza, że są wolniej trawione i zapewniają dłuższe poczucie najedzenia się.

  • Kaszki z różnych zbóż

Ekologiczne zboża rozdrobnione do poziomu kaszki mogą być propozycją na śniadanie dla wszystkich - dla całych rodzin. Warto poszukać kaszek z różnych zbóż, również tych mniej znanych, np. z samopszy, amarantusa czy chociażby z gryki. Dzięki temu spożywanie kaszek tego typu pozwali na urozmaicenie diety i dostarczenie organizmowi wielu cennych składników odżywczych.

Jak spożywać ekologiczne kaszki śniadaniowe?

Ekologiczne kaszki śniadaniowe można spożywać na wiele różnych sposobów, np. ugotować je na mleku lub na wodzie, a także z dodatkiem owoców i/lub warzyw np. z marchewką, orzechów czy płatków zbożowych.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat