Fit święta, czyli gotowanie bez glutenu

Chcesz, by na Twoim świątecznym stole królowały zdrowe dania? Szukasz rozwiązania na fit święta, czyli gotowanie bez glutenu? Świetnie się składa! W tym wpisie przygotowaliśmy dla Ciebie garść porad, jak podejść do tego tematu, by nie zezłościć teściowej, a przy okazji ugotować kilka smacznych i zdrowych potraw. Zapraszamy do lektury!

Świąteczne gotowanie bez glutenu – omów szczegóły z bliskimi

Przede wszystkim warto omówić szczegóły świątecznego gotowania bez glutenu z bliskimi. Rezygnowanie z białka roślinnego obecnego w zbożach cieszy się ostatnio coraz większą popularnością – nie tylko wśród osób zmagających się z jego nietolerancją, ale i wśród osób chcących po prostu jeść zdrowiej. Niestety, nie wszyscy mogą popierać pomysł gotowania bez glutenu przy okazji świąt. Mowa tu szczególnie o osobach starszych, nieco konserwatywnie nastawionych do wyglądu i smaku świątecznych potraw. Polecamy więc odpowiednio wcześniej ustalić ze wszystkimi osobami zasiadającymi przy stole, które dania bezglutenowe będą na nim obecne.

Fit przepisy na Święta Bożego Narodzenia – nasze wskazówki

Jeśli chcesz, by na Twoim świątecznym stole obecne były smaczne i zdrowie potrawy pozbawione glutenu, to sprawdź nasze sprawdzone wskazówki na fit przepisy na Święta Bożego Narodzenia. Mamy dla Ciebie kilka ciekawych propozycji, jak szybko wyeliminować gluten z poszczególnych potraw nie zmieniając zbytnio ich smaku.

Barszcz z bezglutenowymi uszkami

Nie ma Świąt Bożonarodzeniowych bez barszczu z uszkami. Na szczęście ta popularna zupa sama w sobie nie ma glutenu, dlatego do pełni szczęścia brakuje w jej przypadku już tylko odpowiednio przyrządzonych uszek. Tutaj sprawa jest dość prosta. Wystarczy skorzystać z odpowiedniej mąki. Spośród tych pozbawionych glutenu polecamy gryczaną. Jej smak idealnie pasuje do tego typu ciasta. Wykonaj uszka zgodnie ze standardową recepturą, ale zastąp mąkę pszenną tą wykonaną z gryki. Efekt będzie znakomity!

Marchewkowe kluski z makiem

Kolejny fit przepis na dietetyczne święta pozwoli Ci w prosty sposób zastąpić makiełki, zwane również makówkami. W rolę makaronu wcieli się w tym przypadku marchew, która w połączeniu z masą makową da Ci smak podobny do tego dania w oryginalnej wersji. Wystarczy pociąć marchewkę przy pomocy obieraczki do warzyw. W ten sposób jej paski zaczną same rolować się w swego rodzaju wstążki. Po ugotowaniu marchew zrobi się nieco słodsza, a w połączeniu z makiem będzie do złudzenia przypominać klasyczne makiełki. Musisz wypróbować to rozwiązanie w swoim domu!

Makowiec bez mąki, czyli świąteczne ciasto w fit wydaniu

Na koniec mamy dla Ciebie wskazówkę dotyczącą świątecznych słodkości. Jeśli chcesz, by fit święta dotyczyły także wypieków, to przygotuj prosty makowiec bez mąki. Zagotuj mak w mleku i dodaj do niego starte owoce, orzechy i wybrane nasiona. Powstałą masę wyłóż do formy i upiecz ciasto bez mącznej podstawy. Polecamy ten przepyszny wypiek!




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat