Odpowiedź na to pytanie znalazła Purella, która w myśl hasła przewodniego „PYSZNIE i ZDROWO” wprowadza na rynek linię produktów superfoods o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych. Wśród nowości pojawią się m.in. maca, jagody maqui, lucuma, camu-camu czy baobab.
Gotuj pysznie i zdrowo
W dobie, gdy jesteśmy coraz bardziej zabiegani, a w sklepach pojawia się coraz więcej przetworzonej żywności, warto większą uwagę zwrócić na nasze codzienne menu. Pamiętajmy, że jedzenie powinno być paliwem dla naszego organizmu, a nasz organizm potrzebuje produktów, które dostarczą nam w dużej ilości składników odżywczych; aminokwasów, minerałów, witamin, białka. Taką rolę pełni właśnie SUPERżywność, czyli produkty superfoods od Purelli, które już 1 maja zadebiutują na polskim rynku i poszerzą kategorię przypraw. Produkty te zostały stworzone z myślą o wszystkich tych, którzy nie są specjalistami od zdrowego odżywiania, ale chcą, by ich codzienne posiłki zostały wzbogacone o wartości odżywcze w prosty sposób. W ofercie marki znajdzie się 25 produktów w tym m.in. guarana, jagody acai, goji, morwa, moringa, komosa ryżowa czy miechunka. Wszystkie produkty są w pełni naturalne, pochodzą ze starannie wyselekcjonowanych i certyfikowanych źródeł. Ponadto są bogate w cenne dla organizmu człowieka składniki – zawierają mnóstwo witamin, aminokwasów, składników mineralnych, antyoksydantów, prebiotyk a część jest adaptogenami.
Zdrowe gotowanie nie musi być nudne
W świadomości wielu Polaków zdrowe gotowanie bardzo często kojarzy się z niesmacznymi produktami. A na myśl o restrykcyjnej diecie niejednemu z nas robi się cieplej na karku i dopada nas strach przed stosem wyrzeczeń. Niepotrzebnie. Chcąc podnieść jakość swojego posiłku wystarczy dorzucić do zupy czy sałatki łyżeczkę superfoods, czyli naturalną dawkę niezbędnych witamin i minerałów.
Superfoodsy nie mają na celu zachęcania do stosowania diety wykluczającej mięso, nabiał czy gluten. Mają przekonać do gotowania w domach ze świeżych składników z dodatkiem superfoods. Można przygotować np. jajecznicę czy budyń, ale w zdrowszej odsłonie, wzbogaconej o superfoodsy, czyli o potężną dawkę zdrowia. Dzięki temu będziemy mieć poczucie, że robimy coś dobrego dla zdrowia swojego i swojej rodziny. Warto więc, obok przypraw dających smak potrawom, mieć w swojej kuchni produkty superfoods, które poprawiają wartość odżywczą naszych dań, czyniąc je bardziej pożywnymi i zdrowszymi.
Superfoods ważne dla zdrowia
Pod ogólnym hasłem super żywności kryją się różnorodne naturalne produkty, które powinny znaleźć się w dobrze zbilansowanej diecie: jagody, nasiona, strączki, korzenie, warzywa czy algi. Produkty te w związku z bogatą zawartością witamin, minerałów czy kwasów tłuszczowych korzystnie wpływają na zachowanie dobrego zdrowia i samopoczucia przez długi czas. Po produkty superfoods powinien sięgać każdy z nas. Regularnie spożywane wpływają na pracę całego organizmu, zapobiegają chorobom cywilizacyjnym, a także pozytywnie wpływają na pracę wszystkich układów naszego organizmu, dlatego warto wprowadzić je do swojej kuchni i wyrobić w sobie zdrowy nawyk ich stosowania. Wystarczy łyżeczkę pełną wartości odżywczych dodać codziennie do swoich dań.
Fot. Purella
Informacja prasowa