Insulina to hormon produkowany w trzustce – odpowiada za prawidłowy poziom cukru we krwi współpracując z glukagonem – transporterem cukru do komórek organizmu, które tego potrzebują. Jednak nie zawsze wszystko jest ok. Siedzący tryb życia, brak snu, stres -prowadzą do insulinooporności. IO jest zaburzeniem metabolicznym sprawiającym, że nasz organizm staje się mniej wrażliwy na działanie insuliny, chociaż w badaniach pokazuje się nam jej prawidłowy poziom. Człowiek będący w pełni zdrowy po jedzeniu z dużą ilością węglowodanów będzie mógł spać spokojnie - w jego organizmie glukoza zostanie rozprowadzona prawidłowo, natomiast u osoby z insulinooprnością dojdzie do nadprodukcji insuliny a w efekcie przyswajania większej ilości cukru. Insulinooporność jest bardzo trudno wykryć i mimo regularnych badań może ona nie dawać objawów przez kilka lat.
Insulinooporność to stan organizmu, gdzie jesteśmy narażeni na ogromne niebezpieczeństwo. IO jest podstępnym przeciwnikiem może prowadzić do:
Objawy Insulinooporności;
Gdy podejrzewamy, że zaczyna dziać się coś złego w naszym organizmie i może chodzić o Insulinooporność to w interesie nas samych leży zgłoszenie się do specjalistów. Najlepiej, by był to diabetolog. Lekarz przeprowadzi z nami wywiad i przenalizuje wyniki badań. Pierwszym wyznacznikiem określania Insulinooporności jest wskaźnik HOMAIR, jednak jest to badanie jednoznaczne i potrzebny jest test obciążenia glukozą, by lekarz mógł widzieć wszystkie rozbieżności. Najczęściej wskazywanym lekiem w leczeniu insulinooporności jest metformina jeśli jednak jesteśmy na początku drogi z insulinooprnością to lekarz może przepisać nam glucocare – tabletki, które utrzymują prawidłowy poziom glukozy we krwi i mają wyciąg z berberyny, która uwrażliwia komórki organizmu na działanie insuliny.
W insulinooporności stosując dietę należy spożywać produkty z pełnego ziarna ( ciemny ryż makaron czy chleb). Zamiast zwykłego cukru używaj erytrolu, ksylitolu lub stewii. Pamiętaj także o piciu dużej ilości wody i regularnych posiłkach. Przygotowując posiłki gotuj je na półtwardo. Pamiętaj by zawsze mieć świeże owoce w zasięgu ręki.
Krystyna Jęcek
(krystyna.jecek@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com