Insulinooporność – co warto wiedzieć

Co warto wiedzieć o insulinooporności?
Dziś świat pędzi do przodu jak szalony. Coraz mniej zastanawiamy się nad tym, co jemy i w jakiej ilości. Dołóżmy do tego stres, brak snu – cóż to przepis na kłopoty ze zdrowiem. W tym artykule dowiecie się czym jest insulinooporność oraz poznacie tajniki walki z nią.

Czym jest insulinooporność – czyli bycie w zaklętym kręgu.

Insulina to hormon produkowany w trzustce – odpowiada za prawidłowy poziom cukru we krwi współpracując z glukagonem – transporterem cukru do komórek organizmu, które tego potrzebują. Jednak nie zawsze wszystko jest ok. Siedzący tryb życia, brak snu, stres -prowadzą do insulinooporności. IO jest zaburzeniem metabolicznym sprawiającym, że nasz organizm staje się mniej wrażliwy na działanie insuliny, chociaż w badaniach pokazuje się nam jej prawidłowy poziom. Człowiek będący w pełni zdrowy po jedzeniu z dużą ilością węglowodanów będzie mógł spać spokojnie - w jego organizmie glukoza zostanie rozprowadzona prawidłowo, natomiast u osoby z insulinooprnością dojdzie do nadprodukcji insuliny a w efekcie przyswajania większej ilości cukru. Insulinooporność jest bardzo trudno wykryć i mimo regularnych badań może ona nie dawać objawów przez kilka lat.

Do czego prowadzi Insulinooporność?

Insulinooporność to stan organizmu, gdzie jesteśmy narażeni na ogromne niebezpieczeństwo. IO jest podstępnym przeciwnikiem może prowadzić do:

  • hiperglikemii – wysokiego poziomu cukru w organizmie, ten proces może uszkodzić wzrok;
  • hiperinsulinemi – organizm sam próbuje zwalczyć wysoki poziom cukru w organizmie produkując insulinę w nadmiarze;
  • cukrzyca typu 2 – powstaje w momencie, gdy trzustka przestaje pracować i nie może produkować insuliny.


Objawy Insulinooporności;

  • problemy utraty wagi nawet gdy jest się na diecie;
  • apetyt na słodycze po głównym posiłku;
  • problem ze spaniem;
  • częste uczucie senności po jedzeniu;
  • napady wilczego głodu.

Insulinooporność  - leczenie

Gdy podejrzewamy, że zaczyna dziać się coś złego w naszym organizmie i może chodzić o Insulinooporność to w interesie nas samych leży zgłoszenie się do specjalistów. Najlepiej, by był to diabetolog. Lekarz przeprowadzi z nami wywiad i przenalizuje wyniki badań. Pierwszym wyznacznikiem określania Insulinooporności jest wskaźnik HOMAIR, jednak jest to badanie jednoznaczne i potrzebny jest test obciążenia glukozą, by lekarz mógł widzieć wszystkie rozbieżności. Najczęściej wskazywanym lekiem w leczeniu insulinooporności jest metformina jeśli jednak jesteśmy na początku drogi z insulinooprnością to lekarz może przepisać nam glucocare – tabletki, które utrzymują prawidłowy poziom glukozy we krwi i mają wyciąg z berberyny, która uwrażliwia komórki organizmu na działanie insuliny.

Dieta w insulinooporności

W insulinooporności stosując dietę należy spożywać produkty z pełnego ziarna ( ciemny ryż makaron czy chleb). Zamiast zwykłego cukru używaj erytrolu, ksylitolu lub stewii. Pamiętaj także o piciu dużej ilości wody i regularnych posiłkach. Przygotowując posiłki gotuj je na półtwardo. Pamiętaj by zawsze mieć świeże owoce w zasięgu ręki.

Krystyna Jęcek
(krystyna.jecek@dlalejdis.pl)

Fot. freepik.com




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat