JUŻ SĄ! ŚWIEŻE MIODY 2023 Z PASIEK RODZINY SADOWSKICH

Wybierz miód odpowiedni dla siebie.
Miodobranie w Pasiekach Rodziny Sadowskich to coroczne wielkie święto pszczół i ich słodkiego przysmaku. Świeżo zebrane miody mają niezwykły aromat i jeszcze przez chwilę zachowują swoją płynną konsystencję. Sześć tradycyjnych miodów, sześć pysznych smaków. Który z nich wybrać?

Wraz z końcem lipca kończy się także sezon miodobrania, a do słoików trafia wyłącznie dojrzały miód. Taki miód osiągnął w ulu pełnię swoich walorów smakowych i właściwości chemicznych. Oznacza to, że zawiera on m.in. odpowiednią ilość cukru, niewielką ilość wody, a dzięki obecności naturalnych konserwantów:  nadtlenku wodoru  o właściwościach antybakteryjnych oraz flawonoidów, działających przeciwutleniająco i grzybobójczo, nie psuje się. Dodatkowo świeży miód odznacza się płynną konsystencją, która jednak wraz z upływem czasu zmienia się i miód ulega krystalizacji. Warto wiedzieć, że proces ten zachodzi wyłącznie w prawdziwym, naturalnym miodzie i w zależności od jego rodzaju trwa od kilku dni do kilku tygodni od miodobrania. Skrystalizowany miód można delikatnie podgrzać w temperaturze do 40 st. C, aby bez utraty walorów zdrowotnych i smakowych odzyskał swoją „lejącą” postać.

Dokonując wyboru miodu, warto także zwrócić uwagę na jego rodzaj, smak oraz działanie prozdrowotne. Ze względu na sposób powstawania, możemy miody naturalne podzielić na 3 rodzaje:

  • nektarowe – wyprodukowane z nektaru kwiatowego, który zbierają pszczoły zbieraczki, zazwyczaj jest jasnego koloru i posiada charakterystyczny kwiatowy aromat.
  • spadziowe - powstają ze spadzi roślinnej czyli wydzieliny, którą na liściach i igłach pozostawiają mszyce, czerwie oraz inne owady, dzięki niej miody spadziowe są gęstsze od tych nektarowych oraz zawierają więcej minerałów. Bardzo często takie miody mają ciemny kolor o odcieniu zielonkawym. Charakterystyczny jest także ich specyficzny, ziołowy smak.
  • mieszane – są to miody nektarowo - spadziowe i spadziowo - nektarowe, które powstają w różnych proporcjach zmieszanego nektaru kwiatowego za spadzią.  Dzięki tak urozmaiconemu składowi mają one ogromne wartości odżywcze. W zależności od zawartości spadzi ich barwa może być żółtobrązowa, brązowa, ciemnobrązowa.

Świeże tegoroczne miody to wielki wybór pysznych smaków prosto z natury:

  • Miód lipowy - aromatyczny, kwiatowy, lejący się miód nektarowy, babciny as z rękawa na wszelkie przeziębienia.
  • Miód rzepakowy - złocisty, o wyrazistym smaku, doskonały jako naturalny dodatek do ulubionych potraw. Uwaga! Krystalizuje bardzo szybko, a jego konsystencja przypomina masło.
  • Miód faceliowy - teraz, kiedy jest najświeższy, ma lejącą formę. Królewski miód, który zachwyca łagodnym smakiem
  • Miód wielokwiatowy - bogactwo różnorodnych nektarów w jednym słoiku, idealny na każdą okazję, polecany przy alergiach i dla wsparcia odporności.
  • Miód gryczany - jest najświeższym z naszych miodów, bo miodobranie tego miodu dopiero się skończyło! Ma charakterystyczny, wyraźny smak i zapach. Wspiera serce i wątrobę.
  • Miód nektarowo-spadziowy - ciemny, drobnoziarnisty, o głębokiej barwie i bardzo ziołowym, ostrym smaku spadzi. Świeży miód nektarowo-spadziowy to las zamknięty w słoiku!

Ceny:

  • Miód lipowy – 28,45 zł / 450g
  • Miód rzepakowy – 20,85 zł / 450 g
  • Miód faceliowy – 28,45 / 450 g
  • Miód wielokwiatowy – 20,85 zł / 450 g
  • Miód gryczany – 28,45 zł / 450 g
  • Miód nektarowo-spadziowy – 33,20 zł / 450 g

Fot. Pasieki Rodziny Sadowskich
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat