Drogocenny złoty płyn zamknięty w słoiczku, które wyprodukowały pracowite pszczoły, to skarbnica witamin i minerałów, które wzmocnią Twój organizm. Kupując miód, zwróć uwagę, by był to prawdziwy miód z pasieki. Sztuczne miody mają podobny smak, jednak nie zawierają witamin i substancji odżywczych, na których nam zależy. Postaw na sprawdzony sklep z miodami Pasieka Łysoń: https://pasiekalyson.pl/sklep/.
Naturalny miód z pasieki to zawsze wartościowy produkt, bogaty w prozdrowotne substancje. Jednak miody różnią się między sobą zawartością składników odżywczych.
Jaki miód najlepiej przysłuży się zdrowiu w okresie jesienno-zimowym?
Zwany jest również miodem królewskim, ze względu na bogactwo składników mineralnych. Zawiera ich aż 9 razy więcej niż miody nektarowe! Ponadto miód spadziowy iglasty ma właściwości antyseptyczne i antybakteryjne, działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie.
Regularne spożywanie miodu lipowego poprawia odporność. Dzięki zawartości olejku eterycznego wykazuje on także właściwości napotne, wykrztuśne i antybakteryjnie - wspomoże walkę z przeziębieniem.
Wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe. Wspomaga leczenie kaszlu, dlatego warto po niego sięgać w okresie zwiększonego ryzyka infekcji.
Miód często gości na polskich stołach, warto jednak poznać prozdrowotne właściwości innych produktów z pasieki.
Trudno przecenić prozdrowotne właściwości pyłku pszczelego – w jego drobnych ziarenkach znajduje się aż 200 aktywnych biologicznie substancji! Spożywanie pyłku pszczelego zbawiennie wpływa na cały organizm: wspomaga układ trawienny, wzmacnia układ nerwowy i naczynia krwionośne oraz poprawia odporność i skraca czas trwania infekcji.
Zwany również kitem pszczelim. Zwalcza wirusy, grzyby i bakterie. Nie tylko wzmacnia odporność, ale również pomaga uporać się z przeziębieniem, infekcjami dróg oddechowych, bólem gardła czy zapaleniem krtani.
Pszczoły wiedzą, co dobre – pierzga bogata w białko, witaminy i składniki odżywcze stanowi ich podstawowy pokarm. Również ludzie mogą korzystać z właściwości pierzgi. Spożywanie tej substancji wspomaga działanie układu immunologicznego, poprawiając odporność.
Z herbatą, na kanapce, z owsianką czy domową granolą – sposobów na włączenie miodu do diety jest wiele. Należy przede wszystkim pamiętać o jednej ważnej zasadzie: miód, pyłek pszczeli czy pierzga tracą swoje cenne właściwości w temperaturze powyżej 40°C. Dlatego też dodawanie tych produktów do gorącej herbaty nie jest dobrym pomysłem. Należy poczekać aż napar wystygnie, w przeciwnym razie miód zamieni się w zwykłe słodzidło, pozbawione cennych witamin i mikroelementów.