Miód z pasieki w walce o Twoją odporność

Miód z pasieki na poprawę odporności.
Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon na grypę i przeziębienia. Zastanawiasz się, jak wzmocnić swoją odporność w naturalny sposób? Włącz do swojej diety naturalne polskie miody i inne produkty z pasieki!

Drogocenny złoty płyn zamknięty w słoiczku, które wyprodukowały pracowite pszczoły, to skarbnica witamin i minerałów, które wzmocnią Twój organizm. Kupując miód, zwróć uwagę, by był to prawdziwy miód z pasieki. Sztuczne miody mają podobny smak, jednak nie zawierają witamin i substancji odżywczych, na których nam zależy. Postaw na sprawdzony sklep z miodami Pasieka Łysoń: https://pasiekalyson.pl/sklep/.

Miód na odporność i przeziębienie – jaki wybrać?

Naturalny miód z pasieki to zawsze wartościowy produkt, bogaty w prozdrowotne substancje. Jednak miody różnią się między sobą zawartością składników odżywczych.
Jaki miód najlepiej przysłuży się zdrowiu w okresie jesienno-zimowym?

Miód spadziowy

Zwany jest również miodem królewskim, ze względu na bogactwo składników mineralnych. Zawiera ich aż 9 razy więcej niż miody nektarowe! Ponadto miód spadziowy iglasty ma właściwości antyseptyczne i antybakteryjne, działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie.

Miód lipowy

Regularne spożywanie miodu lipowego poprawia odporność. Dzięki zawartości olejku eterycznego wykazuje on także właściwości napotne, wykrztuśne i antybakteryjnie - wspomoże walkę z przeziębieniem.

Miód z mniszka lekarskiego

Wykazuje działanie przeciwzapalne, antybakteryjne i antywirusowe. Wspomaga leczenie kaszlu, dlatego warto po niego sięgać w okresie zwiększonego ryzyka infekcji.

Nie tylko miód z pasieki

Miód często gości na polskich stołach, warto jednak poznać prozdrowotne właściwości innych produktów z pasieki.

Pyłek pszczeli

Trudno przecenić prozdrowotne właściwości pyłku pszczelego – w jego drobnych ziarenkach znajduje się aż 200 aktywnych biologicznie substancji! Spożywanie pyłku pszczelego zbawiennie wpływa na cały organizm: wspomaga układ trawienny, wzmacnia układ nerwowy i naczynia krwionośne oraz poprawia odporność i skraca czas trwania infekcji.

Propolis

Zwany również kitem pszczelim. Zwalcza wirusy, grzyby i bakterie. Nie tylko wzmacnia odporność, ale również pomaga uporać się z przeziębieniem, infekcjami dróg oddechowych, bólem gardła czy zapaleniem krtani.

Pierzga pszczela

Pszczoły wiedzą, co dobre – pierzga bogata w białko, witaminy i składniki odżywcze stanowi ich podstawowy pokarm. Również ludzie mogą korzystać z właściwości pierzgi. Spożywanie tej substancji wspomaga działanie układu immunologicznego, poprawiając odporność.

Jak spożywać miód i inne produkty z pasieki?

Z herbatą, na kanapce, z owsianką czy domową granolą – sposobów na włączenie miodu do diety jest wiele. Należy przede wszystkim pamiętać o jednej ważnej zasadzie: miód, pyłek pszczeli czy pierzga tracą swoje cenne właściwości w temperaturze powyżej 40°C. Dlatego też dodawanie tych produktów do gorącej herbaty nie jest dobrym pomysłem. Należy poczekać aż napar wystygnie, w przeciwnym razie miód zamieni się w zwykłe słodzidło, pozbawione cennych witamin i mikroelementów.




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat