Mleko migdałowe to napój, który uzyskuje się po odciśnięciu zblanszowanych migdałów z wodą. Sięgają po to mleko często osoby cierpiące na nietolerancję laktozy oraz weganie. Tym, co przyciąga do mleka migdałowego jest to, że zawiera ono dużo minerałów, witamin, białka, błonnika, kwasy Omega-3. Na plus dla tego napoju przemawia także to, że ma on delikatny, łagodny smak. Zawarta w mleku migdałowym arginina to aminokwas wspierający pracę serca oraz naczyń krwionośnych. Warto także wiedzieć, że obecna w mleku migdałowym ryboflawina bierze udział w produkcji czerwonych krwinek. Po mleko migdałowe warto sięgać również dlatego, że ma ono pozytywny wpływ na układ trawienny i odpornościowy. Ze względu na to, że mleko migdałowe nie zawiera glutenu, może być spożywane przez osoby uczulone na gluten.
Ogromną zaletą tego daru natury jest to, że zawiera zalecane przez lekarzy i specjalistów od zdrowej diety: nienasycone kwasy tłuszczowe oraz że pić mleko migdałowe mogą nawet dzieci. Mleko migdałowe to źródło witamin D, E, B. Godną uwagi informacją jest także ta, że tłuszcze wchodzące w skład migdałów obniżają tak zwany zły cholesterol. Mleko migdałowe mogą więc włączyć do swojej diety te osoby, które powinny uważać na cholesterol. Dzięki zawartości witaminy E, mleko migdałowe spowalnia procesy starzenia się organizmu.
Miłośników zdrowego stylu życia ucieszyć powinna wiadomość, że mleko migdałowe to skarbnica takich minerałów jak: wapń, żelazo, selen, magnez, potas, mangan. Ze względu na to, że w 100 mililitrach mleka migdałowego, znajdziemy tylko 37 kilo kalorii, jest ono idealne dla tych osób, które martwią się często swoją wagą.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com