Neofobia żywieniowa to zaburzenie będące awersją pokarmową, która objawia się jako lęk lub niechęć dziecka do nowych, nieznanych produktów żywnościowych, brak akceptacji dla rozszerzania diety, próbowania nowych potraw. Charakteryzuje się odmową konsumpcji nieznanej żywności, silną reakcją emocjonalną na propozycję zjedzenia potrawy o innej niż zazwyczaj konsystencji, zapachu, kolorze. Znawcy tego zaburzenia uważają, że neofobia żywieniowa to naturalna reakcja obronna ludzkiego organizmu, mająca zabezpieczać dziecko przed potencjalnie niebezpiecznym dla zdrowia pokarmem. Pojawia się około drugiego roku życia. Zanika około siódmego roku życia. Utrudnia to zbilansowanie diety malucha, powoduje grymaszenie przy posiłkach. Poważnym zagrożeniem, jakie niesie ze sobą neofobia żywieniowa, jest niedożywienie oraz brak dostarczania organizmowi dziecka odpowiedniej ilości witamin i minerałów.
Znawcy zagadnienia radzą kilku- lub kilkunastokrotne pokazywanie dziecku nowego produktu, łączenie jedzenia z zabawą, zabieranie potomstwa na wspólne zakupy, chwalenie dziecka za próbowanie nowych smaków, utrzymywanie miłej, bezstresowej atmosfery przy posiłkach, dyskretne łączenie produktów znanych dziecku z nieznanymi, zapraszanie pociechy do pomocy przy gotowaniu i pieczeniu. Pomóc przy neofobii żywieniowej może także podawanie potomkowi małych porcji potraw, częsta konsumpcja różnorodnych produktów spożywczych przez członków rodziny przy dziecku. Sporo rodziców pragnących dbać o odpowiednio zdrową dietę swoich pociech, decyduje się na kupowanie gotowych słoiczków z różnymi daniami, zupkami i deserami dla dzieci. Jest to na pewno jeden ze skutecznych sposobów na przemycenie witamin potrzebnych maluchowi.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com