Źródła kwasów DHA
Kwasy DHA zaliczają się do nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Do tej grupy należy również inny kwas, ważny dla ludzkiego organizmu – EDP. Kwasy DHA wspomagają prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego mózgu i narządu wzroku, ponadto, razem z kwasem EPA, wspierają prawidłową pracę serca. Ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć odpowiedniej ilości kwasów nienasyconych, dlatego muszą być one dostarczane razem z pożywieniem. Kwasy DHA występują w tłustych rybach morskich, takich jak łososie, śledzie, makrele czy sardynki. Aby regularnie dostarczać organizmowi ten cenny składnik, można również skorzystać z suplementów diety bogatych w kwasy Omega-3. Według zaleceń Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności dzienne zapotrzebowanie na kwasy EPA i DHA dla niemowląt wynosi 100 mg na dobę, dla dzieci, nastolatków i osób dorosłych – 250 mg na dobę.
Kwasy DHA – suplementacja w czasie ciąży
Zbyt mała zawartość kwasów DHA w codziennej diecie może przyczyniać się do pogorszenia samopoczucia, osłabienia układu odpornościowego, a nawet wystąpienia zaburzeń w funkcjonowaniu układu krążenia. Z tego powodu codzienną suplementację preparatami zawierającymi kwasy DHA zaleca się osobom w każdym wieku. Warto jednak pamiętać, że dostarczanie odpowiednich ilości tego składnika jest szczególnie ważne w przypadku kobiet ciężarnych. Kwasy DHA nie tylko wspierają układ odpornościowy przyszłej mamy, ale są także bardzo istotnym elementem budulcowym dla kształtującego się układ nerwowego jeszcze nienarodzonego dziecka. Obecność tej substancji jest ważna dla prawidłowego rozwoju siatkówki oka oraz mózgu płodu. Kwasy DHA powinny być dostarczane do organizmu dziecka także po porodzie. Z tego powodu kobiety karmiące piersią powinny zadbać o to, by ich dieta była bogata w ten składnik. Na stronie internetowej http://bioaron.pl/ dostępne są szczegółowe informacje dotyczące prawidłowej suplementacji kwasu DHA.
Artykuł Sponsorowany
fot. pixabay.com