Pieprzne kurki

Pieprznik jadalny - kurki.
Kurki są tak charakterystyczne, że trudno pomylić je z innymi gatunkami grzybów. Często chowają się przed nami w mchu i ciężko je znaleźć, ale warto ich szukać.

Pieprz(nik) z pieprzem
Pieprznik jadalny, potocznie nazywany kurką lub też liszką, to gatunek grzyba z rodziny pieprznikowatych. Występuje on na terenie całego kraju. Wygląda bardzo charakterystycznie, dzięki czemu trudno pomylić go z innym gatunkiem. Kapelusz może osiągać rozmiary nawet do 10 cm. Trzonek jest nieco mniejszy. Barwa grzyba jest przeważnie jasnożółta lub nawet ciemnożółta. Miąższ przejawia korzenny, lekko owocowy zapach. Smak kurki jest łagodny z delikatnym pieprzowym posmakiem. Owocniki wyrastają od czerwca do października, a wysyp grzybów jest silnie uzależniony od pogody i długości trwania zimy. Najczęściej możemy je znaleźć w lasach iglastych, na piaszczystych i kwaśnych glebach.

A jeśli to nie kurki?
Nie od dziś wiadomo, że grzyby są niebezpieczne, jeśli się na nich nie znamy. Mogą doprowadzić do poważnych uszkodzeń w organizmie, a nawet do śmierci. Grzyby jadalne bardzo łatwo pomylić z podobnymi grzybami niejadalnymi lub wręcz trującymi (często śmiertelnie!). Aby być pewnym tego, co zbieramy w lesie, powinniśmy nauczyć się dobrze rozpoznawać gatunki. Bardzo pomocne są liczne opracowania wydawane w formie atlasów czy albumów ze zdjęciami grzybów. Jeśli natomiast boimy się, że pomylimy jadalne okazy z trującymi, to zawsze możemy zatrzymać się na skraju lasu i kupić od lokalnych grzybiarzy ten nadzwyczajny przysmak.

Kurki w kuchni
Ze względu na wyjątkowy smak i delikatny aromat kurka znajduje zastosowanie w gastronomii. Jest idealna do marynowania, smażenia oraz duszenia. Wyśmienicie komponuje się z daniami mięsnymi, ale też jajecznicą, omletami, zupami, a także sosami i farszami. Kurki, podobnie jak inne grzyby, nie są szczególnie wartościowymi produktami. Zawierają bardzo dużo wody oraz nieco tłuszczu i białka. Obecne w kurkach witaminy grupy B, C, D, E, beta karoten oraz minerały jak: wapń, fluor, jod i potas występują w nieznacznych ilościach. Pieprznik jadalny jest za to bardzo wdzięcznym grzybem o szerokim zastosowaniu kulinarnym. Najprostszym sposobem podania kurek jest uduszenie ich w maśle i podanie z dodatkiem śmietany. Kurki miesza się także z innymi grzybami, nadają potrawom nie tylko ciekawego smaku, ale także koloru. Z powodzeniem można je marynować. Dobrze się przechowują, także w postaci mrożonej. Jeśli chcemy, możemy je także ususzyć w piekarniku, rozdrobnić i dodawać w postaci proszku jako przyprawę.

Pamiętajmy jednak, że kurki są ciężkostrawne. Należy unikać ich w dużych ilościach, szczególnie przed snem, ponieważ długo zalegają w żołądku. Uwagę na to powinny zwracać przede wszystkim osoby z problemami układu trawiennego i wątroby, małe dzieci oraz osoby starsze.

Joanna Sieg
(joanna.sieg@dlalejdis.pl)

Fot. wikipedia/Heisenberg-pl




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat