Pikantne prażone pestki dyni na jesienne wieczory

Smaczne i zdrowe przekąski od Helio.
Coraz dłuższe jesienne wieczory są inspiracją do tworzenia nowych przepisów kulinarnych. Tym razem mamy dla Was coś, co jest proste w przygotowaniu, a smakuje naprawdę pysznie. Wystarczy, że w domu macie pestki dyni HELIO.

Pochodzą one z upraw ekologicznych i są skarbnicą mikro- i makroelementów. Dzięki temu stają się niezwykle wartościowym produktem, który nie tylko wzbogaci smak przygotowywanych potraw, ale stanowią też zdrową i naprawdę smaczną, samodzielną przekąskę. Pestki dyni to źródło: białka, potasu, fosforu, magnezu, cynku, żelaza, miedzi, witaminy E, tiaminy, ryboflawiny, folianów i błonnika.

Czy znasz już przepis na pikantne, prażone pestki dyni? Jeśli nie, to teraz jest najlepsza okazja do jego poznania! Jesienne wieczory w gronie najbliższych już nigdy nie będą smakować tak samo.

Składniki:
Pestki dyni, ulubiona pikantna przyprawa np. papryka ostra, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnie wsyp pestki dyni i praż je około 2 minut, cały czas mieszając. Następnie wsyp wszystkie wybrane przez Ciebie ostre przyprawy i mieszaj na patelni przez kolejne dwie minuty. Całość polej oliwą z oliwek. Praż ok. 2 minut. Tak przygotowane pestki dyni najlepiej podawać jako samodzielną przekąskę lub dodatek do sałatek.

Smacznego!

Fot. HELIO
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat