„Portugalia do zjedzenia" Bartek Kieżun

Nowość wydawnicza „Portugalia do zjedzenia" Bartek Kieżun
Po sukcesie, jakim okazała się „Italia do zjedzenia”, Bartek Kieżun wyruszył do Portugalii gnany potrzebą kolejnej opowieści o malowniczych miejscach oraz kuchni niezwykłej w swej prostocie.

„Portugalia do zjedzenia” to połączenie książki kulinarnej i przewodnika po jednym z najczęściej odwiedzanych europejskich krajów. Znajdują się w niej zarówno fantastyczne przepisy, jak i pasjonujące opowieści o historii i sztuce, które sprawiają, że bacalhau, francesinha i pieczone sardynki smakują jeszcze lepiej.

KSIĄŻKA JEST ABSOLUTNIE DOSKONAŁA! OTO PRZEWODNIK, KTÓRY LEKKO I PRZYJEMNIE PROWADZI NAS PRZEZ SMAKI I KOLORY PORTUGALII. TAK JAK WSPANIAŁA KUCHNIA TEGO KRAJU, JEST ZROZUMIAŁY I BEZPRETENSJONALNY, NIE STAWIA PRZED NAMI WIELKICH WYMAGAŃ, LECZ ZAPRASZAJĄCO ZAGARNIA DO KUCHNI. OTO KSIĄŻKA, KTÓRA SPRAWIA, ŻE CHCE SIĘ: ODWIEDZIĆ PORTUGALIĘ, SMAKOWAĆ, GOTOWAĆ I JEŚĆ! — Magda Grzebyk — Krytyka Kulinarna

TEN, KTO MYŚLI, ŻE W KUCHNI NAJWAŻNIEJSZE SĄ SIEKANIE, RODZAJ OBRÓBKI TERMICZNEJ ORAZ LICZENIE KALORII, TAK NAPRAWDĘ NIGDY NIE ZROZUMIE JEJ ISTOTY. KUCHNIA BOWIEM TO NADE WSZYSTKO KULTURA, HISTORIA, KLIMAT DANEGO MIEJSCA I MENTALNOŚĆ MIESZKAJĄCYCH W NIM LUDZI. TĘ NIEOCZYWISTĄ NIESTETY OCZYWISTOŚĆ ROZUMIE ŚWIETNIE BARTEK KIEŻUN, ZATEM „PORTUGALIA DO ZJEDZENIA” TO NIE TYLKO ZBIÓR PRZEPISÓW NA KLASYCZNE PORTUGALSKIE DANIA, LECZ TAKŻE OPOWIEŚĆ O ZIEMI, KTÓRA JE ZRODZIŁA. WŁAŚNIE TAKIE KSIĄŻKI KULINARNE LUBIĘ NAJBARDZIEJ! — Robert Makłowicz

NICZYM ODKRYWCA NOWYCH LĄDÓW BARTEK KIEŻUN PROWADZI NAS Z W ERWĄ PRZEZ SZLAKI PORTUGALII I OPOWIADA O PACHNĄCYM OCEANEM KRAJU, KTÓRY PRZYCIĄGA SWOJĄ HISTORIĄ. TO TAM W PROSTYM I AUTENTYCZNYM JEDZENIU ROZBRZMIEWAJĄ WCIĄŻ ECHA DALEKICH WYPRAW, DZIEJE ODWAŻNYCH ŻEGLARZY I DUM NYCH P ORTUGALCZYKÓW. GŁODNI WRAŻEŃ? CZAS NA PYSZNĄ EKSPEDYCJĘ! — Daria Pawlewska — redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK

TA KSIĄŻKA JEST ZAPROSZENIEM DO ODKRYCIA PRAWDZIWYCH SKARBÓW PORTUGALII. TO, CO JEMY I Z KIM JEMY, MA ZNACZENIE I JEST WAŻNĄ CZĘŚCIĄ NASZEJ KULTURY. PORTUGALSKIE RYBY I OWOCE MORZA S Ą FANTASTYCZNE I NAJLEPSZE NA ŚWIECIE, A SKOSZTOWANIE PASTÉIS DE NATA TO WRĘCZ Ż YCIOWA KONIECZNOŚĆ. — Joao Bras Jorge, prezes Banku Millennium —

Portugalczyk z polską duszą, od 12 lat mieszkający w Polsce

Ze wstępu:
„Poleciałem do Portugalii gnany uczuciem do oceanu. Nie wiedziałem jakim, bo nie widziałem go wcześniej na oczy, może tylko w amerykańskich filmach. Na lizbońskim bruku – białoczarnym, kamiennym, nie do podrobienia – po raz pierwszy stanąłem późnym wieczorem i poczułem się jak u siebie. Nie bacząc na zmęczenie, przebiegłem truchtem pół miasta, a później każdy kolejny dzień upewniał mnie w tym uczuciu. Kiedy zaś w końcu dotarłem nad ocean, zrozumiałem, że to, co mnie gnało, można spokojnie określić mianem miłości.Kiedy po dwóch tygodniach wracałem do Polski cięższy o parę kilogramów pożartych pastéis de nata, wiedziałem, że wrócę. Nie wiedziałem kiedy ani jak, ale wiedziałem, że to zrobię. Wróciłem po kilku latach i zrozumiałem, że po drodze mi z Portugalią między innymi dlatego, że mam słabość do tamtejszej kuchni. Proste portugalskie jedzenie o wiejskich korzeniach – a więc do cna bezpretensjonalne – pachnące kolendrą i kuminem zrobiło na mnie wrażenie.Pisząc tę książkę, odkrywałem je i miałem z tego ogromną frajdę! Mam nadzieję, że Wy, gotując potrawy tu pokazane i podróżując, też odnajdziecie w tej nieskomplikowanej, ale jednak wyrafinowanej kuchni dużo przyjemności!”

Bartek Kieżun – specjalista w zakresie kuchni śródziemnomorskich, dziennikarz i bloger kulinarny, podróżnik, fotograf. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Stale współpracuje z Magazynem „KUKBUK” i portalem Wirtualna Polska. Publikuje również w m.in.: Magazynie „Podróże”, „Twój Styl” i kwartalniku „Wino”. Jako kucharz gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje na konkursach kulinarnych. Jego pierwsza książka „Italia do zjedzenia” zdobyła Nagrodę Magellana 2018, za najlepszy przewodnik kulinarny roku oraz była nominowana do Gourmand World Cookbook Awards.

Premiera: 2 października 2019
Wydawnictwo Buchmann




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat