Mówimy jak jest: masz do wyboru wiele kulinarnych inspiracji i jakościowych składników. Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, ryby należy spożywać przynajmniej 2 razy w tygodniu1. Jak się mają zalecenia do rzeczywistości? Marka FRoSTA przeprowadziła badanie2, w którym zapytała Polaków między innymi o to, ile razy w tygodniu jedzą ryby. Aż 75% badanych odpowiedziało, że spożywa je tylko raz w tygodniu, rzadziej albo w ogóle. Okazuje się, że dużą barierą jest… brak pomysłów na dania z ryb.
1 Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla osób dorosłych opracowana pod kierunkiem prof. dra hab. med. Mirosława Jarosza, 2009.
2 Badanie przeprowadzone przez agencję badawczą SW Research w marcu 2019 na próbie reprezentatywnej osób w wieku 25-55 lat, N=1015, marzec 2019.
Pomysł to klucz
W tym samym badaniu zapytano Polaków o ich kulinarną pomysłowość. Najwięcej potraw ankietowani są w stanie ugotować z kurczaka – aż 50% wskazuje na ten produkt jako pierwszy! Ryby za to są w szeregu jeszcze za warzywami i czerwonym mięsem. Jedynie 9,5% respondentów ma pomysł na przyrządzenie ryby na wiele sposobów.
Czy ryba jest trudna? Może nie, ale badania pokazują, że definitywnie tak się o niej myśli. Wynika to głównie z tradycji i przyzwyczajeń: kuchnia polska jest bardzo bogata w przepisy na potrawy mączne i mięsne, a ryby występują najczęściej w tylko kilku postaciach. Wigilijny karp czy ryba po grecku to popularne skojarzenia – a są to dania, które zazwyczaj albo się kocha, albo nienawidzi. Piątkowe obiady w postaci ryby z towarzyszącą jej sałatką z kapusty kiszonej zapewne mają swoich fanów, ale urozmaicenie zawsze jest w cenie – nie tylko ze względu na odkrywanie nowych smaków, ale też spożywanie zbilansowanych, różnorodnych posiłków. Okazuje się, że smaczna ryba w ciekawym wydaniu i krótkim czasie przygotowania to nie marzenie ściętej głowy – mamy na nie gotowe rozwiązania!
Ułatw sobie życie
Co jeśli powiemy Ci, że wcale nie musisz spędzać długich godzin w internecie poszukując nowych przepisów na rybę, a i tak móc ją zjeść inaczej? W sklepach znajdziesz szeroką ofertę ryb i dań rybnych: od nuggetsów, filetów w cieście, w chrupiącej panierce z dzikim czosnkiem lub koperkiem, przez ryby w sosach, aż po paluszki rybne w oryginalnych panierkach. Wszystko od FRoSTY, która zadowoli nawet najbardziej znudzonych i wymagających. I to nie tylko pod względem smaku, ale też jakości składników.
Wariantów jest wiele, ale wszystkie możesz łatwo i szybko przygotować. Gotową rybę w sosie wystarczy włożyć do piekarnika, a czas potrzebny na jej upieczenie możesz poświęcić na obejrzenie ulubionego serialu lub przygotowanie pierwszego dania. Podejmij rybne wyzwanie!
Fot. FRoSTA
Informacja prasowa