Ryba – temat rzeka

Jak ją przyrządzać, aby nie umrzeć z nudów?
O tym, że ryby warto jeść, uczymy się od dziecka. Pytanie brzmi, czy wiemy jak je przygotować, żeby nie zniechęcić się do nich już na samym początku?

Mówimy jak jest: masz do wyboru wiele kulinarnych inspiracji i jakościowych składników. Według zaleceń Instytutu Żywności i Żywienia, ryby należy spożywać przynajmniej 2 razy w tygodniu1. Jak się mają zalecenia do rzeczywistości? Marka FRoSTA przeprowadziła badanie2, w którym zapytała Polaków między innymi o to, ile razy w tygodniu jedzą ryby. Aż 75% badanych odpowiedziało, że spożywa je tylko raz w tygodniu, rzadziej albo w ogóle. Okazuje się, że dużą barierą jest… brak pomysłów na dania z ryb.

1 Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla osób dorosłych opracowana pod kierunkiem prof. dra hab. med. Mirosława Jarosza, 2009.

2 Badanie przeprowadzone przez agencję badawczą SW Research w marcu 2019 na próbie reprezentatywnej osób w wieku 25-55 lat, N=1015, marzec 2019.

Pomysł to klucz
W tym samym badaniu zapytano Polaków o ich kulinarną pomysłowość. Najwięcej potraw ankietowani są w stanie ugotować z kurczaka – aż 50% wskazuje na ten produkt jako pierwszy! Ryby za to są w szeregu jeszcze za warzywami i czerwonym mięsem. Jedynie 9,5% respondentów ma pomysł na przyrządzenie ryby na wiele sposobów.

Czy ryba jest trudna? Może nie, ale badania pokazują, że definitywnie tak się o niej myśli. Wynika to głównie z tradycji i przyzwyczajeń: kuchnia polska jest bardzo bogata w przepisy na potrawy mączne i mięsne, a ryby występują najczęściej w tylko kilku postaciach. Wigilijny karp czy ryba po grecku to popularne skojarzenia – a są to dania, które zazwyczaj albo się kocha, albo nienawidzi. Piątkowe obiady w postaci ryby z towarzyszącą jej sałatką z kapusty kiszonej zapewne mają swoich fanów, ale urozmaicenie zawsze jest w cenie – nie tylko ze względu na odkrywanie nowych smaków, ale też spożywanie zbilansowanych, różnorodnych posiłków. Okazuje się, że smaczna ryba w ciekawym wydaniu i krótkim czasie przygotowania to nie marzenie ściętej głowy – mamy na nie gotowe rozwiązania!

Ułatw sobie życie
Co jeśli powiemy Ci, że wcale nie musisz spędzać długich godzin w internecie poszukując nowych przepisów na rybę, a i tak móc ją zjeść inaczej? W sklepach znajdziesz szeroką ofertę ryb i dań rybnych: od nuggetsów, filetów w cieście, w chrupiącej panierce z dzikim czosnkiem lub koperkiem, przez ryby w sosach, aż po paluszki rybne w oryginalnych panierkach. Wszystko od FRoSTY, która zadowoli nawet najbardziej znudzonych i wymagających. I to nie tylko pod względem smaku, ale też jakości składników.

Wariantów jest wiele, ale wszystkie możesz łatwo i szybko przygotować. Gotową rybę w sosie wystarczy włożyć do piekarnika, a czas potrzebny na  jej upieczenie możesz poświęcić na obejrzenie ulubionego serialu lub przygotowanie pierwszego dania. Podejmij rybne wyzwanie!

Fot. FRoSTA
Informacja prasowa




Społeczność

Newsletter

Reklama



 
W tej witrynie stosujemy pliki cookies. Standardowe ustawienia przeglądarki internetowej zezwalają na zapisywanie ich na urządzeniu końcowym Użytkownika. Kontynuowanie przeglądania serwisu bez zmiany ustawień traktujemy jako zgodę na użycie plików cookies. Więcej w Polityce Cookies. Ukryj komunikat