Pochodząca z rejonów Europy Południowej oraz Bliskiego Wschodu skorzonera, czyli roślina zwana zimowymi szparagami, wężymordem albo czarnym korzeniem, to warzywo, które ma niezwykle dużo właściwości zdrowotnych. Jest bowiem bogate w witaminy i składniki mineralne. Zawiera w sobie m.in. witaminy z grupy B, witaminy A, C, E i K, cynk, chlor, magnez, fosfor, potas, sód, selen, wapń, żelazo, błonnik pokarmowy. Gdy sięgamy po skorzonerę, gotowaną, duszoną lub surową, warto wiedzieć, że wykazuje ona działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwgorączkowe, przeciwbólowe, antyseptyczne. Ogromną zaletą tego daru natury jest to, że przyspiesza gojenie się ran, ułatwia trawienie, łagodzi zaparcia, pomóc może w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Zimowe szparagi warto włączyć do swojej diety również dlatego, że wykazują one działanie antynowotworowe oraz dlatego, że pomagają zapobiegać cukrzycy. Godną uwagi informacją jest też z pewnością to, że świeże korzenie skorzonery wzmacniają i oczyszczają organizm. Sięganie po zimowe szparagi zalecane jest również tym osobom, które mają wysoki cholesterol. Skorzonera ceniona jest bardzo w medycynie naturalnej dlatego, że stosuje się ją jako antidotum na ukąszenia jadowitych gadów. Badania naukowe wykazały, że regularna konsumpcja zimowych szparagów pomaga zapobiegać skokom ciśnienia tętniczego oraz powstawaniu kamieni nerkowych. Dzięki zawartości tiaminy skorzonera wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu nerwowego, pracę mięśni, metabolizm węglowodanów, produkcję kwasu solnego w żołądku. Włączenie skorzonery do diety poprawia kondycję włosów, pracę układu sercowo-naczyniowego. Zaletą zimowych szparagów jest także to ich konsumpcja opóźnia starzenie się organizmu.
Iwona Trojan
(iwona.trojan@dlalejdis.pl)
Fot. freepik.com